China şi-a exprimat vineri "profunda indignare' după sancţiunile impuse de SUA pentru achiziţionarea de către Beijing a unor avioane de luptă şi sisteme de rachete din Rusia, relatează AFP preluată de Agerpres.
Washingtonul a anunţat joi că a sancţionat pentru prima dată o entitate străină pentru cumpărarea de arme ruse, fiind vorba de o unitate a armatei chineze care a achiziţionat 10 avioane SU-35 şi echipamente legate de sistemele de rachete aer-sol S-400.
"Acest gest al Statelor Unite încalcă grav principiile fundamentale ale relaţiilor internaţionale şi afectează grav relaţiile dintre cele două ţări şi armatele lor", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Geng Shuang, precizând că Beijingul a protestat deja la Washington.
"Cerem cu fermitate ca Statele Unite să remedieze imediat această greşeală şi să retragă imediat aceste aşa-numite sancţiuni. În caz contrar, Statele Unite vor trebui să plătească consecinţele", a avertizat el.
În acelaşi timp, Moscova a acuzat Washingtonul ''că se joacă cu focul'' şi ameninţă "stabilitatea globală" prin impunerea acestor sancţiuni.
Cu privire la achiziţiile de arme din Rusia, purtătorul de cuvânt chinez a reamintit că această ţară este un "partener de cooperare strategică" al Beijingului.
Această cooperare îşi propune să apere "interesele legitime ale ambelor ţări, precum şi pacea şi stabilitatea regională", fără a viza vreo "terţă parte", a dat asigurări Geng Shuang.
Această nouă dispută chino-americană survine în contextul în care cele două părţi se află într-un conflict comercial pe tema taxelor vamale impuse reciproc la exporturi.
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva Departamentului de Dezvoltare a Echipamentelor (EDD), agenţia militară chineză care supervizează tehnologia de apărare, transmite Reuters. Motivul este achiziţionarea unor avioane de luptă şi sisteme de rachete din Rusia, cu încălcarea sancţiunilor americane împotriva Moscovei după presupusul amestec în alegerile din SUA, din 2016.
Departamentul de Stat de la Washington a anunţat că sancţiunile împotriva EDD intră în vigoare imediat şi îl vizează şi pe directorul agenţiei, Li Shangfu. Acestora li se interzice solicitarea de licenţe de export americane şi participarea la sistemul financiar al SUA, iar cetăţenilor americani li se interzic orice afaceri cu firma şi şeful acesteia, care figurează şi pe lista neagră a Departamentului Trezoreriei.