Intentionat sau nu, Liviu Dragnea – si mai mult ca sigur consultantii sai israelieni – i-au plasat o capcana uriasa lui Klaus Iohannis prin scandalul mutarii ambasadei la Ierusalim. Una care a functionat, pentru ca l-a obligat pe presedintele roman sa puna capat jocului duplicitar de pina acum, in plan extern, si sa se plaseze in mod ferm de o anume parte, sigur nu cea americana. O ”demascare” ale carei consecinte pot deveni imprevizibile in viitor si cu posibila bataie la alegerile de anul viitor.
Sa o luam metodic.
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a anuntat ieri ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide inceperea procedurilor pentru mutarea efectiva a Ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim.
Premierul Viorica Dancila a confirmat azi stirea, precizand ca se vor purta discutii cu toate institutiile, inclusiv cu presedintele Klaus Iohannis. Presedintele, in schimb, declara nervos ca nu a fost informat sau consultat cu privire la o posibila mutare si subliniaza ca un astfel de demers nu se poate face decat in urma unei analize de profunzime, care sa ia in considerare toate consecintele si implicatiile politice externe ale acestuia, si ca “in aceasta etapa” ar reprezenta “o incalcare a dreptului international relevant”.
De acum, ostile stau fata-n fata, pentru ca miza e ridicata si drumul inapoi greu spre imposibil de parcurs.
Liviu Dragnea merita pe drept cuvint reprosul ca guvernul sau a luat un asemenea demers pe cont propriu, ignorind nepermis rolul presedintelui.
In partida Ierusalim, Iohannis s-a pus in ofsaid!
Institutional, el are de pierdut, din acest punct de vedere.
Din restul punctelor, insa, are de cistigat. Tocmai asta va face, probabil, batalia extrem de dura si de interesant de urmarit.
Initiativa guvernului, sa o spunem din capul locului, l-a pus pe Iohannis intr-o pozitie fara echivoc: de partea unor forte precum Germania si Rusia, adversare infocate ale ideii de capitala israeliana la Ierusalim, si pe pozitii adverse cu SUA. Recunoasterea Ierusalimului drept capitala a statului evreu a fost decisa de statul american inca din 1995, dar aplicarea efectiva s-a tot aminat, din motive obiective ori tinind de lipsa de fermitate a unor lideri de la Casa Alba. Trump a promis in campanie ca va transpune decizia in viata, iar acum nu face decit sa-si respecte cuvintul dat. A se pozitiona acum impotriva unui punct de-a dreptul incendiar de pe agenda liderului american, in conditiile in care Romania are cel mai solid parteneriat strategic cu SUA e funest pentru Iohannis.
Atacat, oricum, din toate partile pentru alte decizii, e sigur ca Trump ar fi apreciat orice ajutor venit in aceasta chestiune. Sa fii tradat de un mare partener strategic nu e chiar reconfortant. In plus, trebuie sa amintim ca o alianta solida nu e relevata de discursuri sforaitoare, precum cel de ieri in care Iohannis decreta ca isi doreste mai multi soldati americani in tara noastra; ea se verifica in momente dificile si care implica si riscuri.
Klaus Iohannis a aratat azi ca mult mai aproape decit camasa americana ii e cea germana, tara care se opune vehement capitalei la Ierusalim. Iar daca asta e pozitia Germaniei, o droaie de alte tari europene se incoloneaza, cuminti, in spatele ei.
Mai grav, comunicatul oficial al presedintiei sustine ca “In aceasta etapa, relocarea Ambasadei Romaniei in Ierusalim ar reprezenta o incalcare a dreptului international relevant”.
Ceea ce nu e altceva decit o acuzatie indirecta, dar explicita si grava, la adresa SUA de incalcare a dreptului international.
Nici nu mai amintim ostilitatea pe care presedintele roman si-a produs-o, de azi, in Israel, stat cu o mare influenta la nivel mondial, totusi. Un alt punct unde Dragnea cistiga e nationalismul: stabilirea unei relatii diplomartice si plasarea unei ambasade e o treaba strict intre doua state, nu e necesar acordul restului continentului. Nici Germania nu a cerut aprobarea Israelului cind si-a mutat ambasada de la Bonn la Berlin, ca sa nu mai vorbim ca statul german e cam printre ultimii care ar avea caderea sa se pronunte in ce priveste treburile evreiesti.
Klaus Iohannis trebuia sa o REVOCE pe Laura Codruta Kovesi! Un fost judecator CCR face lumina in acest caz
Or, pentru prima data dupa multa vreme, Romania lasa impresia ca se pronunta curajos si are o pozitie proprie, fie si contra curentului, intr-o chestiune internationala majora. Asemenea decizii ne-au cam lipsit in ultimii 30 de ani, nici nu e de mirare ca multi romani, nu neaparat nostalgici comunisti, isi amintesc ca Romania comunista a fost printre primele tari care au recunoscut oficial noul stat israelian, in 1948, ca Ceausescu a avut curajul sa denunte momentul Praga 1968 ori sa antameze discutii prietenesti cu americanii in plin razboi rece, peste capul sovieticilor. In clipa de fata, in presa europeana explodeaza pozitiile liderilor de la Bruxelles, care declara, iritati, ca mutarea capitalei la Ierusalim incalca rezolutiile ONU etc.
De parca incalcarea respectivelor rezolutii nu ar fi sportul international nr.1, in diplomatie, de decenii.
E sigur ca bombardarea Siriei de catre Franta, Anglia si SUA a fost profund in spiritul rezolutiilor ONU.
Ca si anexarea Crimeei de catre Rusia ori altele. In 1956, oare ce rezolutii erau incalcate, ca sa luam un exemplu banal, cind Marea Britanie si Franta cooptau pe sest Israelul in tentativa de anihiliare a nationalizarii Canalului Suez de catre Egipt?
Dincolo de toate aceste consideratii mai exista un aspect extrem de important al problemei, valabil nu doar in cazul Romaniei, dar ne vom referi strict la ea: ipocrizia.
Se vorbeste despre faptul ca ambasada noastra in Israel trebuie sa ramina la Tel Aviv pina la clarificarea problemei palestiniene.
In fapt, toate actiunile politice externe ale tarii noastre cu Israelul s-au derulat si se deruleaza la Ierusalim.
Acordul intre Romania si Statul Israel in domeniul securitatii sociale, s-a semnat la Ierusalim, la fel si Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statului Israel pentru promovarea si protejarea reciproca a investitiilor.
Ca si Acordul privind cooperarea in domeniul cercetarii si dezvoltarii tehnologice si industriale, ori noul Acord de cooperare economica si tehnica, care inlocuieste vechile acorduri de cooperare economica, schimburi comerciale si de plati. Ori Conventia pentru evitarea dublei impuneri si a evaziunii fiscale. Tot la Ierusalim au avut loc sedintele comune ale guvernelor Romaniei si Israelului, iar vizitele inaltilor oficiali romani, precum cea a premierului Grindeanu, de anul trecut, tot aici au loc.
Mutarea ambasadelor unor state la Ierusalim va crea o bresa in Europa, deja existind un numar de tari care negociaza in secret cu Israelul, potrivit premierului Netanyahu. O bresa care va agita si mai mult apele politicii europene, si asa tulburi.
Nu stim cind va incepe efectiv marea translatie a unor asemenea ambasade de la Tel Aviv la Ierusalim; nici macar daca, finalmente, Romania se va regasi printre ele. Un lucru e cert: din cauza manevrei pesediste – care, repetam, nu e musai sa fi fost intentionata – de azi, prin lipsa de tact si prin pozitionarea de-a dreptul agresiva, Klaus Iohannis a intrat pe lista (foarte) neagra a Washingtonului.
Un gest care l-ar putea costa scump, pe el si intreaga sa echipa de sustinatori, in alegerile prezidentiale de anul viitor.