Scenariul armistitiului in PSD

0
76

Ieri am prezentat scenariul cel mai rau, care poate arunca Romania intr-o criza majora. Nominalizarea de catre Klaus Iohannis, indiferent de ce doreste PSD, a lui Mihai Tudose pentru formarea viitorului Guvern. Si cu toate consecintele care pot decurge dintr-o asemenea miscare politica. Exista insa si un scenariu al non-crizei. Un scenariu al unei succesiuni relativ normale, de la un Guvern PSD plus ALDE la un nou Guvern PSD plus ALDE, asa cum isi doreste actuala majoritate. Conform acestui scenariu, altcineva din PSD, probabil Mihai Fifor, va prelua stafeta Executivului. Si vom avea, la un an de la alegeri, un al treilea Guvern PSD. Exista si doi de ”daca”. Mihai Tudose si Klaus Iohannis.

Mihai Tudose s-a infatisat opiniei publice sub forma unui om politic decis sa actioneze in forta. Cand a fost desemnat premier, a garantat in fata Comitetului Executiv National ca, oricand acest organism de conducere decide ca el trebuie sa plece, va demisiona. A mai revenit asupra acestei teme a demisiei de doua ori. Atunci cand a reusit sa excomunice doi ministri din Guvern, utilizand retorica presedintelui Klaus Iohannis si numindu-i pe acestia ”penali” – e vorba de Rovana Plumb si de Sevil Shhaideh – si, inca o data, zilele trecute, cand a spus ca joaca cu demisia pe masa la capitolul restructurarea Guvernului. Prin urmare, Mihai Tudose este obligat de cuvantul pe care si l-a dat sa demisioneze. Asta ar trebui sa se intample doar in situatia in care Comitetul Executiv National, printr-o majoritate de voturi, ii solicita demisia. Altfel, nu. A doua conditie a unei treceri fara peripetii de la al doilea Guvern PSD la cel de-al treilea este insusi presedintele Klaus Iohannis. Acesta, la randul sau, s-a angajat cu ocazia investirii Guvernului Mihai Tudose ca, in eventualitatea in care si acesta Guvern cade, a treia oara nu va mai nominaliza un candidat de premier la solicitarea PSD. Dar ce va face?

Daca se tine de cuvant, Klaus Iohannis are trei posibilitati. O posibilitate este ca, dupa ce se consulta cu partidele parlamentare, sa nominalizeze o personalitate politica dintr-un alt partid decat PSD. Sau chiar din afara clasei politice, insarcinand-o cu formarea noului Guvern. Un guvern politic sau un guvern tehnocrat sau un guvern de uniune nationala. A doua optiune a lui Klaus Iohannis este ca, tinand cont totusi de faptul ca exista o majoritate constituita, PSD plus ALDE, sa desemneze un pesedist, altul decat cel nominalizat de majoritatea parlamentara. Si altul decat Mihai Tudose. Si, in fine, a treia optiune pe care o are este ca, tinand cont de faptul ca exista un buget propus de Mihai Tudose si adoptat de Parlament, sa aprecizeze ca cea mai potrivita personalitate pentru noul Guvern ar fi tot Mihai Tudose. Cel renegat de PSD.

Doua dintre cele trei optiuni arunca Romania intr-o criza politica profunda, care poate genera dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate.

Daca insa Klaus Iohannis nu-si respecta cuvantul dat si accepta pur si simplu nominalizarea facuta in aceste zile, poate chiar azi, de catre PSD, sa spunem in persoana lui Mihai Fifor, atunci Romania nu va fi in criza si vom asista pur si simplu la o simpla schimbare de stafeta politica inauntrul aceleiasi formatiuni majoritare.

Acest scenariu presupune in mod straniu indeplinirea cumulativa a doua conditii. 1). Ca Mihai Tudose sa-si respecte cuvantul dat. 2). Ca presedintele Klaus Iohannis sa-si incalce cuvantul dat.