Scoala incepe si la Penitenciarul Vaslui!

0
93

Luni, 15 septembrie, Penitenciarul Vaslui in colaborare cu Scoala Speciala „Constantin Pufan” si Scoala Generala “Constantin Motas” din Vaslui organizeaza la sediul institutiei, festivitatea de deschidere a noului an scolar 2014 – 2015 pentru persoanele condamnate aflate in custodia unitatii noastre care s-au inscris la cursurile scolare.

Cu aceasta ocazie vor fi prezentate cadrele didactice, angajate ale Inspectoratului Scolar Judetean care vor asigura instruirea scolara a celor 28 persoane condamnate inscrise in acest an si curriculum scolar stabilit la nivel national de Ministerul Educatiei.

Din cele 28 persoane condamnate inscrise, 7 vor studia la nivelul primar, clasele I-IV si 21 in ciclul gimnazial, clasele V- VIII;

 Cei mai tineri dintre elevi au 21 de ani si sunt inscrisi in clasa a IV-a, respectiv in clasa a VI a, iar decanul de varsta are 46 de ani si este inscris in clasa a V a. Cel mai in varsta inscris in ciclul primar este in clasa a I a si are 27 ani.

Diploma de studii, certificatul de absolvire precum si foaia matricola, se elibereaza de catre unitatea de invatamant care asigura cu personal didactic buna desfasurare a cursurilor, fara a fi inscrise mentiuni cu privire la locul in care s-a derulat instruirea scolara.

    Rechizitele vor fi puse la dispozitie de Penitenciarul Vaslui iar manualele de scoala generala „Constantin Motas”.

    „Conform Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, scolarizarea persoanelor private de libertate este obligatorie, iar fiecare detinut care promoveaza un an scolar beneficiaza de 30 de zile considerate ca executate din pedeapsa, zile care se acorda numai in cazul absolvirii anului scolar. „a declarat Nicolae TOMA, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Vaslui.

Activitatea de scolarizare reprezinta una din posibilitatile de ocupare a timpului liber in mod util si constructiv. Prin implicarea persoanelor private de libertate in aceste activitati valorizatoare se urmareste a scoate persoana privata de libertate din starea de inadaptabilitate psihologica si socio-culturala si apropierea de un mediu natural, original si sanatos care asigura conditii cat mai apropiate de un mediu social normal, specific oamenilor liberi. Toate acestea contribuie la diminuarea efectelor negative ale incarcerarii, la optimizarea starii de spirit precum si la dezvoltarea unor competente educationale de baza care vor contribui la dezvoltarea individuala si vor facilita reintegrarea sociala a acestor persoane private de libertate.