Scriitoarea Christine Angot a devenit marţi unul dintre membrii cu drept de vot ai Academiei Goncourt, care decernează în fiecare an cel mai prestigios premiu din literatura franceză, a anunţat această instituţie pe Twitter, informează AFP.
Scriitoarea franceză, în vârstă de 64 de ani şi recompensată cu premiul Medicis în 2021 pentru romanul său "Le Voyage dans l'Est", care abordează tema incestului, îl va înlocui astfel pe scriitorul Patrick Rambaud, în vârstă de 76 de ani. Ea va participa la următoarea reuniune a Academiei Goncourt, programată să se desfăşoare pe 4 aprilie, potrivit Agerpres.
Născută în 1959, Christine Angot a fost crescută de mama ei după eşecul căsniciei părinţilor săi, după cum povestea scriitoarea în romanul "Un amour impossible" (2015), ecranizat de Catherine Corsini şi cu actriţa Virginie Efira în distribuţie.
Cheia înţelegerii prozei scrise de Christine Angot, personalitate uneori vulcanică, adorată sau detestată pentru intervenţiile sale în mass-media, este un eveniment relatat de mai multe ori în romanele sale: când avea 13 ani, a reapărut tatăl ei, un bărbat până atunci absent din viaţa sa, care a decis, tardiv, să îi lase moştenire numele său.
Acel intelectual poliglot s-a dovedit a fi un violator care a abuzat de ea, pe atunci încă adolescentă, şi a ţinut-o sub controlul lui până la vârsta de 26 de ani.
Aşa cum a relatat în "Le Voyage dans l'Est", considerată cea mai luminoasă dintre cărţile sale, contrastul este izbitor între impunitatea de care s-a bucurat acel bărbat, un strălucit funcţionar public internaţional, tată de familie şi personalitate a oraşului Strasbourg, şi rănile provocate fiicei sale.
Aceasta este întreaga origine a dorinţei sale de a scrie, o formă de răzbunare şi de sublimare.