Draga Victor Ponta, Iti scriu aceste randuri pentru ca, dupa ce m-a indignat indiferenta ta, m-a infuriat incompetenta ta, m-a adus in pragul rasului amestecat cu plansul ipocrizia ta, sunt acum pe punctul de a-ti marturisi ca aproape ti-ai castigat o admiratoare. Mi-am propus sa tac, la inceput, dar cand am vazut ca toti oamenii acestia, care refuza sa inteleaga adevarul spuselor tale, te ataca in mod nedrept si nu-ti inteleg rationamentul, m-am gandit ca cineva, pana la urma, te-ar putea apara.
Cum sa nu te admir ? Tu esti simbolul renasterii pasarii Phoenix din propria-i cenusa. Tu, dintre toti reprezentantii demni ai scenei politice romanesti, esti cel care, in calitate de prim-ministru al Romaniei, a reusit, intr-un timp record, sa minta cel mai mult (fara niciun fel de consecinte juridice sau de orice alta natura). Tu, cu o hotarare de nestramutat, ai vrut sa ne fii Voda, adica mai mult decat presedinte. Sloganul campaniei tale ar fi trebuit sa fie Daca voi nu ma vreti, eu va vreu. Tu esti primul candidat din istoria Romaniei care ne-a aruncat in valtoarea campaniei electorale de pe un stadion, de acolo, de unde bate inima tarii cel mai tare. Nici acum n-am aflat daca a fost sau nu cu bani de la contributia pe care spectatorii de pe stadioane, in general, sau cei care te urmaresc mereu cu sufletul la gura, o platesc la stat.
Tu esti omul care, infrant si sabotat intr-un mod josnic, de catre niste forte oculte precum facebook, diaspora si americanii, ai spus, cu capul plecat, ca recunosti ca ai gresit, desi nu stii exact cum si unde, si ca iti mai trebuie putin timp ca sa analizezi ce ai de invatat din aceste greseli. Pe urma, in timp ce te gandeai, ai pus la punct, incet, incet, toate problemele care te macinau. Cu fapte: votul electronic si de la distanta? O utopie, nu acum, ca nu avem timp, specialisti, know how. S-a amanat. Doctoratul? Nu mai poate reprezenta la nesfarsit o dilema, il revocam (unde-i ordonanta de urgenta pentru calitatea de avocat ?) Resurse noi la bugetul de stat pentru gaurile din campania electorala ? Unde-i loc de dubla impozitare, nu-i tocmeala. Diaspora are si bani de dat, nu numai gura mare.
Draga Victor, niciodata, nimanui, nu i-ar fi trecut prin cap o solutie mai eleganta. Ar fi echivalentul uni gest istoric. Nobil. Sa saruti mana care te-a tradat. Eu te sustin. Ma gandeam sa incep sa platesc chiar de maine, asa cum am platit contributiile, pentru mine si pentru altii, cat am stat in Romania, cu o constiinciozitate pe care prietenii partidului tau, aia cu multe milioane frauda fiscala la dosare, ar fi considerat-o de o prostie induiosatoare. Dar pe urma m-am intrebat, de ce, Victor, are bugetul de stat nevoie de banii unor golani, cand lucrurile nu au mers niciodata mai bine?
Tu spui asa:
”Suntem intr-o situatie foarte buna pe care trebuie sa o intarim. Tot ceea ce am realizat in anii trecuti trebuie sa pastram si in 2015: crestere economica, locuri de munca, deficit mai mic si investitii straine mai multe”
Asta spui in conditiile in care, de pilda, ai taiat bugetul pentru investitii. Ca sa platesti pensii, s-a argumentat. Acum noi, daca trimitem banii aia, intreb si eu, se duc la pensii ? Bunica mea, care are pe luna cam jumatate din cat ii trebuie ca sa-si cumpere reteta, rezolva problema asta ? Ar fi exceptional, pentru toate bunicile din Romania, carora nu le-ar mai trebui nici un sfant din diaspora pentru medicamente.
Atunci poate ca banii nostri s-ar potrivi la spitale. Poate ca in loc de seringi infestate s-ar achizitiona niscaiva consumabile si instrumentar medical (am eu o prietena pe care cu doua ore inainte de operatie au trimis-o sa-si cumpere bisturiu si pansamente), sau ceva mobilier, n-ar mai sta cate doi (am vazut odata si trei) intr-un pat. Dar daca te gandesti mai mult, omului, in general, ii e urat singur si ii prinde bine un pic de tovarasie, mai ales cand e bolnav, asa ca in loc sa-i dai o mana de ajutor, s-ar putea sa-i pricinuiesti un rau mai mare. Mai mare chiar si decat bacteriile cu care pleaca acasa de la spital si pe care nu le avea cand s-a internat.
Atunci la drumuri. Dar unde sa mai incapa si banii nostri peste banii deja investiti ? N-ai taiat tu panglica pentru ditamai autostrada ? Ce daca s-a crapat ? Acolo, spre culmea dealului, s-ar putea forma, in timp, un lac de acumulare. Ai fi singurul prim-ministru din lume care a reusit sa inaugureze un proiect pilot pe infrastructura bazat pe miracole ale naturii.
Asa ca mai bine la scoli. Numai ca mi-am amintit ca fiecare copil din Romania are o tableta conectata la internet, conform declaratiilor tale. Era digitala si-a facut simtita prezenta pana in cele mai indepartate colturi de tara, in fiecare satuc, acolo unde tinerii (care se pregatesc temeinic pentru cadrul economic competitiv pe care tu si membrii guvernului tau l-ati creat, astfel incat sa nu mai dezerteze in diaspora), toti, pana la unul, stau in iernile lungi langa sobele incalzite cu lemne si invata abecedarul pe wikipedia.
Prin urmare, n-are rost sa dam bani. Nu-i folosesc nimanui, sunt in exces. M-am gandit, totusi, sa vin cu o propunere care ar putea impaca dorinta ta, justificata, de a ne aduce aportul la fondul social care va scoate Romania din criza. Stii ca s-au purtat numeroase discutii in legatura cu o posibila actiune civila, in justitie, a diasporei, dupa votul din 2, respectiv 16 noiembrie, in care sa se solicite despagubiri pentru cei care au fost umiliti ore intregi in ploaie si frig – atat de mare le-a fost dorinta de a nu te vedea presedinte. Ne-am tot gandit, ne-am sfatuit si am ajuns la concluzia ca ar fi chiar o rusine sa cerem bani, cand noi am stat acolo de bunavoie si nesiliti de nimeni, cu un scop foarte precis. Ca ar fi de-a dreptul ridicol sa plateasca statul roman despagubiri unor oameni a caror singura speranta, pana la capat, a fost sa scoata tara de pe mana ta. Dar poate ca n-am gandit constructiv. Nici acum nu-i tarziu sa ne hotaram. Daca tot ne vrei contribuabili la bugetul de stat, responsabili si aproape de tara, hai sa facem in felul urmator: noi cerem nu 10 – e foarte putin – ci 100 de euro pentru fiecare om care a indurat rea-vointa, cinismul si aroganta ta. Pe cei pe care i-ai adus in genunchi, cu sprayuri paralizante, pe cei care s-au deplasat sute de kilometri, ii intrebam daca e de ajuns, poate ca vor chiar mai mult. Banii sa fie platiti de catre cei direct responsabili, din buzunarele proprii, asa cum ar fi moral si firesc. Sa nu-mi spui ca ne impiedicam de cadrul legislativ, pentru ca pana si aici poti face ceva, dai repede o ordonanta de urgenta, precum cea pe care ti-ai facut-o cadou de Craciun, si s-a rezolvat. Vezi tu cum vine treaba cu legea organica si ordinea lor, nu-i o problema. Pe urma noi, incolonat si cuminte, precum tot contribuabilul, donam, in urma procesului, toti banii astia la buget. Poate la contributiile sociale, poate la DNA, undeva unde stim ca sunt folositi pentru cetatenii acestui stat de drept pe care tu il iubesti si noi l-am uitat. E destul de fairplay? Facem asa?
Da, Victor Ponta, poate ca esti de admirat. Pentru perseverenta si ambitia ta de a batjocori pana la capat. Pentru arta de a minti. Pentru marsul cadentat, fara ezitari, peste vointa celor care nu te-au vrut pana la lacrimi si carora le razi in nas. Pentru faptul ca inca esti prim-ministru.
Mai ramai? Daca pana acum nu te-ai grabit, ce rost ar avea sa iei acum vreo hotarare pripita? Mai ramai macar pana cand se solutioneaza dosarul votului din diaspora.
Ramona Strugariu este de profesie jurist, are un master in drept european si este manager al mai multor proiecte pe justitie, educatie si integrare sociala. Autor de poezie. In prezent, lucreaza la departamentul lingvistic al Consiliului Britanic de la Bruxelles.
Sursa: gandul.info