Secretele armoniei in cuplu dupa casatorie

0
67

Una dintre cele mai mari temeri ale cuplurilor este legata de faptul ca, odata casatoriti, lucrurile se vor schimba in timp, atractia si chimia dintre parteneri nu vor mai fi la fel de intense, iar relatia nu va mai parea la fel de fermecatoare si provocatoare ca in primii ani. A stabili daca aceasta idee este un cliseu, o prejudecata sau o realitate, este dificil, deoarece nu reprezinta un adevar general-valabil, insa nici nu este o situatie straina cuplurilor. Mai mult decat atat, aceasta distantare emotionala care pandeste orice cuplu, de-a lungul timpului, aduce cu sine implicatii serioase, care negestionate la timp pot crea dizarmonii severe, care vor duce la o degradare evidenta a mariajului. Asadar, care sunt motivele pentru care in timpul casatoriei partenerii ajung sa se distanteze emotional si cum poate fi gestionata aceasta stare de lucruri. 

De ce relatia devine monotona in timpul casatoriei? Aparitia monotoniei in timpul casatoriei nu este un fapt implicit, care vine odata cu trecerea anilor, ci este rezultatul unor dezechilibre si deficiente de comunicare intre cei doi si a unor factori externi, care influenteaza modul de evolutie al relatiei si felul in care cei doi parteneri se raporteaza la aceasta. In majoritatea cazurilor, principalii factori care influenteaza legatura emotionala a sotilor sunt reprezentati de aparitia copiilor, de stres si rutina, grijile gospodaresti, problemele financiare ale familiei, lipsa timpului liber, oboseala. Fie ca este vorba de toate aspectele sau doar de cateva dintre ele, acestea sunt percepute de catre cei doi parteneri drept un volum de probleme si responsabilitati cu care trebuie sa se descurce astfel incat sa mentina familia la un anumit nivel de siguranta si liniste. In acest fel, cuplul isi concentreaza atentia, energia, rabdarea si resursele doar in acest sens, lasand pe plan secund relatia sentimentala. In cazuri mai grave, aceste distrageri si probleme ajung sa se materializeze in ziduri pe care partenerul mai vulnerabil ajunge sa le ridice in fata partenerului. 

Oricat de greu de acceptat pot parea aceste fapte, daca realizezi ca te afli intr-o astfel de situatie, este bine sa colaborezi cu sotul tau si sa incerci sa gasiti impreuna o rezolvare a problemei deoarece doar asa poate fi restabilit echilibrul. Iata cateva metode prin care poti preveni degradarea relatiei tale, chiar si dupa multi ani de casatorie! Farmecul unei relatii este dat de masura in care cei doi parteneri sunt speciali, diferiti in anumite privinte si de felul in care acestia au invatat sa construiasca frumosul relatiei tocmai pe baza acestor diferente. E drept ca o casatorie presupune compromisuri, negocieri, asumarea unor responsabilitati si angajamente, sacrificiu, rabdare, intelegere, insa acest lucru nu inseamna ca partenerii trebuie sa isi anuleze individualitatea. Dimpotriva, este esential ca sotii sa pastreze acele trasaturi, pasiuni si preocupari care ii fac sa se simta impliniti si le dau sentimentul ca sunt speciali. In acest fel, fiind impacati cu sine, cei doi parteneri vor putea ajunge mul mai usor la un consens si la o stare de liniste comuna.

Fie ca este vorba de esecuri, nelinisti, momente de fericire, satisfactii personale, partenerii trebuie sa impartaseasca aceste trairi, atat pentru a se descoperi si cunoaste, cat si pentru a se sprijini, consola si a resimti bucuria celuilalt drept o bucurie proprie. Si aceasta comunicare nu trebuie sa fie una programata, sacadata si planuita, ci trebuie sa aiba constanta, sens si, nu in ultimul rand, rezultate. In plus, o buna metoda de imbunatatire a comunicarii din cuplu este rezervarea anumitor momente in care cei doi sa nu fie intrerupti sau distrasi, astfel incat sa aiba ocazia de a stabili conexiuni si de a se regasi.

Aparitia copiilor sau inaintarea in varsta nu trebuie sa fie motive pentru care sotii sa faca dragoste mai rar spre deloc, pe fuga sau fara pasiune. Oricat de buna ar fi comunicarea si oricat de profunde ar fi sentimentele, acestea nu pot substitui starea si efectele pe care relatiile intime le ofera partenerilor. In acest sens, serile romantice, baile fierbinti impreuna, melodia preferata, imbratisarile prelungi, tandretea, mangaierile si saruturile pasionale, sexul de dimineata, micul dejun la pat nu trebuie sa ramana amintiri ale vremurilor bune, ci trebuie sa faca parte din firescul si farmecul relatiei, indiferent de varsta sau de numarul anilor de casatorie.

Asa cum este firesc, mariajul aduce cu sine si sentimentul unei familiaritati profunde. Totusi, acest lucru nu scuza neglijenta fata de aspectul fizic, fata de datele importante pentru relatie, comportamentul evaziv si lipsa de politete – aspecte pe care unul din parteneri sau amandoi ajung sa le abordeze in relatie. Casatoria nu inseamna estomparea sentimentelor si a atentiei acordate partenerului si sinelui, dimpotriva, aceasta presupune asumarea mai multor angajamente in acest sens, pentru ca si provocarile si obstacolele sunt mai multe si cu un grad mai mare de dificultate, precum: educatia si cresterea copiilor, organizarea gospodariei, eventualele probleme financiare.