Secretul cancerului de san a fost descoperit: care este, de fapt, cauza

0
68

Cercetatorii israelieni au descoperit ca tumorile canceroase la san isi pot accelera cresterea prin recrutarea celulelor stromale formate in maduva osoasa. Studiul, care a fost publicat pe 23 noiembrie in Journal of Experimental Medicine, scoate la iveala ca recrutarea fibroblastelor derivate din maduva osoasa scade sansele supravietuirii cancerului de san, dar arata si ca demersurile care au in atentie aceste celule pot fi eficiente in tratarea bolii, scrie ziare.com, care citeaza Science Daily.

In tumorile solide, celulele canceroase sunt inconjurate de alte tipuri de celule, care desi nu sunt canceroase pot duce la sporirea ratei de crestere a tumorii si la metastaza. Spre exemplu, tumorile la san contin un numar mare de celule fibroblaste care promoveaza inmultirea celulelor canceroase, inflamatia si formarea de noi vase de sange pentru a alimenta tumora in crestere cu nutrienti si hidrogen. Multe dintre aceste fibroblaste asociate cu cancerul provin de la tesutul din jur, dar altele par sa vina din alte parti ale organismului.

Neta Erez si colegii de la Universitatea Tel Aviv au descoperit ca, la soarecii cu cancer mamar, un numar semnificativ de fibroblaste sunt derivate de la celulele maduvei osoase numite celule stromale mezenchimale. Cercetatorii au descoperit ca tumorile de san pot recruta astfel de celule din maduva si le pot transforma in fibroblaste. Acestea sunt eficiente in stimularea formarii de noi celule sanguine pentru ca produc cantitati enorme dintr-o proteina numita clusterin. Asadar, tumorile care contineau aceste fibroblaste erau mai vascularizate si cresteau mai repede decat tumorile care aveau fibroblaste derivate doar din tesutul mamar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.