Numărul turiștilor care au vizitat Catalonia este în scădere de la începutul lunii octombrie, a anunțat o asociație locală, Exceltur, transmite Euronews.
Tensiunile sunt în creștere după ce la 1 octombrie a avut loc un referendum ilegal pentru independență în Catalonia, cea mai bogată regiune a țării. De atunci, se estimează că numărul turiștilor a scăzut cu 15% comparativ cu perioada similară din 2016. Rezervările de transport și cele hoteliere până la sfârșitul lunii decembrie sunt în scădere cu 20%. Declinul ar putea fi unul costisitor iar dacă proiecțiile până la sfârșitul anului sunt confirmate, pierderile vor depăși un miliard de euro.
Catalonia este cea mai vizitată regiune a Spaniei dar datele privind turismul arată un declin semnificativ luna aceasta, susține Exceltur, un grup de lobby din care fac parte principalele agenții de turism.
Nord-estul Cataloniei are de suferit din cauza turbulențelor iar oamenii de afaceri locali și politicienii par să fie de acord, arată datele Exceltur.
Un consilier municipal, Agustí Colom, a declarat pentru Euronews: ”Cei din sectorul turismului și-au exprimat temerile, există dovezi că rezervările sunt în scădere”.
Mii de catalani au ieșit marți în stradă pentru a protesta față de arestarea a doi importanți responsabili separatiști, inculpați pentru revoltă împotriva autorităților, în timp ce criza dintre Madrid și guvernul separatist catalan este din ce în ce mai acută.
Manifestațiile survin în contextul în care Madridul i-a acordat lui Puigdemont un termen pentru a renunța oficial la proiectele sale separatiste, până joi la ora locală 10:00 (8:00 GMT). Dacă el nu va renunța, Guvernul central spaniol, condus de către Mariano Rajoy, ar putea suspenda total sau parțial autonomia Cataloniei, cu riscul de a provoca și mai multă agitație în stradă.
Luni seara, o judecătoare de instrucție a decis arestarea preventivă a lui Jordi Cuixart și Jordi Sancez, care conduc două principale asociații separatiste din Catalonia: Omnium Cultural și Adunarea Națională Catalană (ANC).
Conform datelor publicate de Institutului Național de Statistică din Spania (INE), în topul destinațiilor turistice în primul semestru din 2017 au fost: Catalonia, insulele Canare, insulele Baleare și Andaluzia.
Spania a încheiat anul 2016 cu o cifră record de 75,6 milioane turiști străini, cu 10,3% mai mulți față de anul anterior și peste estimările Guvernului. Cei mai mulți vizitatori străini au fost din Marea Britanie — 17,8 milioane.
Turismul are un aport de 11% la Produsul Intern Brut al Spaniei, conform datelor Institutului Național de Statistică.
AGERPRES