Gheorghe Flutur, fost sef al campaniei PDL de la alegerile din 2009, a declarat marti ca nu exista posibilitatea ca votul sa fie fraudat, mentionand ca la vremea respectiva partidul era „cam singurel” din punctul de vedere al reprezentarii in sectiile de vot si ca sistemul de numaratoare paralela a fost conform legii.
„Noi ne instruiam foarte atent oamenii din sectia de votare sa nu se intample votul multiplu. Am avut si am incredere in institutiile statului care si-au facut datoria si, daca au existat astfel de tendinte (de vot multiplu – n.r.), s-au luat masuri. Iar lupta intr-o sectie de votare era atat de stransa si erau atat de vigilenti, erau si observatori, nu erau numai partidele politice. Si va spun ca PDL a fost cam singurel, in general erau aliante ca atitudine. Eu nu cred acest lucru si era obligatia celor din comisie sa semnaleze aceste lucruri”, a precizat Gheorghe Flutur, la audierile din Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.
Intrebat daca exista posibilitatea ca votul sa fie fraudat, Flutur a raspuns:
„Nu, categoric nu. Mai ales ca ne-am desfasurat activitatea intr-un camp politic in care noi eram minoritari, ca numar de reprezentanti, care aveam un candidat, fata de ceilalti reprezentanti intr-o sectie de votare”.
El a explicat ca s-au parcurs toate etapele si nu se puteau frauda alegerile.
„Si BEJ-urile sunt compuse din oameni ai justitiei si BEC-urile si AEP. Toate etapele au avut niste termene care au venit apoi la Curtea Constitutionala. Deci, nu cred asa ceva”, a spus Flutur.
Gheorghe Flutur a explicat procedura numaratorii paralele pe care o efectua PDL la alegeri. „PDL era organizat sa centralizeze voturile, din punctul de vedere al reprezentantilor partidului din sectiile de votare. Institutia numararii paralele asa a functionat si functioneaza si acum. Avem acest program foarte eficient, care oricum s-a apropiat foarte mult (de rezultatul oficial – n.r.), cu probabilitate de zero virgula, fata de ce a fost initial”, a aratat Flutur. Potrivit acestuia, PDL a avut intotdeauna rezultatul numaratorii paralele din timp. „Noi colectam de la oamenii din sectiile de votare, oamenii partidului nostru, dupa ce se incheia procesul verbal legal, printr-un program, rezultatele pe fiecare sectie de votare, peste 18.000 de sectii de votare in Romania. Si centralizam la nivel de judete si trimiteam la Bucuresti si, de aceea, in general, ati vazut ca PDL a avut primul rezultatele. A fost o problema de organizare interna si de mobilizare”, a sustinut Gheorghe Flutur, conform Agerpres.
El a mai spus ca a venit la comisia parlamentara de ancheta relaxat, mentionand ca trebuie clarificate lucrurile pentru a nu plana suspiciuni.
„Am fost senator trei mandate. Am participat la astfel de comisii parlamentare de ancheta. Respect institutia Parlamentarului si aceste comisii. Tot ce am stiut am spus. In 2009 am fost desemnat de conducerea PDL seful de campanie. A fost mai greu pentru ca eram si la Suceava, veneam si la Bucuresti. Am raspuns la toate intrebarile pe care le stiam”, a precizat Flutur.
Acesta a sustinut ca nu a avut cunostinta despre telefoane date de STS, mentionand ca s-a ocupat de calendarul din teritoriu, in primul rand de mitingurile candidatului.