Semintele sarate sunt toxice pentru ficat si imbolnavesc inima

0
107

Multi dintre noi ne-am facut un obicei din a rontai cantitati impresionante de seminte cand ne uitam la un film sau pur si simplu lenevim. Nutritionistii avertizeaza ca acest obicei aparent banal nu este deloc bun pentru sanatate.

„Bomboanele agricole“, cum mai sunt numite semintele de floarea-soarelui in limbaj popular, prajite si tavalite prin sare, sunt foarte gustoase, iar papilele gustative aproape ca dezvolta o dependenta. Datele statistice arata ca romanii consuma in fiecare an aproape 13.000 de tone de seminte, clasandu-ne pe locul al doilea in topul tarilor cu cei mai mari consumatori de astfel de rontaieli.

Nutritionistii sunt de parere ca explozia cazurilor de hipertensiune din ultimii ani, mai ales in randul tinerilor, au drept cauza si consumul de alimente foarte sarate, printre care si semintele. Cantitatea maxima de sare pe zi este de 5-6 grame, or noi mancam pana si de 15 ori mai multa sare, spun specialistii, potrivit adevarul.ro. Printre pericolele consumului de seminte sarate se afla si hipertensiunea si boli asociate acestei probleme, cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral sau cancerul renal. Rinichii sunt cel mai afectati de consumul excesiv de sare, completeaza expertii in nutritie.

Pe de alta parte, semintele prajite cu sare, fie ele de floarea-soarelui ori de dovleac, sunt foarte toxice, din cauza uleiurilor care la temperaturi crescute dezvolta compusi cancerigeni. Acestia sunt extrem de toxici pentru ficat si pot, de asemenea, sa creasca riscul de cancer al colonului.

Persoanele care au probleme cu greutatea ar trebui sa evite pe cat posibil consumul de seminte sarate pentru ca sarea in exces favorizeaza retentia de apa in organism, cauzand umflarea picioarelor. Semintele de floarea-soarelui si cele de dovleac trebuie consumate doar in stare cruda, dar si asa trebuie avut grija la cantitate. Semintele contin aproape 50% grasimi, motiv pentru care  nu sunt indicate persoanelor obeze sau supraponderale.  100 de grame de seminte prajite si sarate de floarea-soarelui contin peste 250 de calorii, deci moderatia e cuvantul de ordine.