Semnal de alarmă al producătorilor de medicamente din România: ‘Ar însemna un dezastru pentru pacienții români’

0
120

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER ) a tras, marţi, un semnal de alarmă în legătură cu solicitarea Comisiei Europene privind revizuirea în sus a taxei claw-back, la solicitarea Comisiei Europene. Producătorii apreciază că ”reprezintă o reală tragedie pentru pacienţii români şi un risc major pentru viitorul industriei farmaceutice din România”.

”În acord cu Tratatul privind funcţionarea Comisiei Europene această solicită anularea taxei clawback de 15% stabilită de Parlamentul României în 2020. Această solicitare, dacă nu este abordată cu profesionalism de către Guvernul României, va genera discontinuităţi mult mai mari decât în prezent în aprovizionarea pacienţilor cu medicamente din producţia internă, punând sub semnul întrebării continuarea activităţii majorităţii producătorilor de medicamente din ţară”, au transmis, marţi, reprezentanţii PRIMER.

Potrivit acestora, ”taxa clawback, o taxa pe venituri unică în industria de medicamente, este plătită încă din 2011 de producători, în condiţiile în care preţurile medicamentelor sunt impuse de Ministerul Sănătăţii, astfel încât nicio parte a taxei nu poate fi absorbită în preţul de vânzare al medicamentelor”.

”Aşadar, apare un fenomen pervers, medicamentele nu se pot scumpi, însă vor dispărea din piaţă, pentru că aplicarea unei taxe clawback în creştere va duce la prăbuşirea rentabilităţii produselor farmaceutice, iar producătorii nu vor avea altă soluţie decât să le scoată din portofoliu. Acest fenomen a dus deja la retragerea multor produse din nomenclator şi creează reale probleme pacienţilor în a-şi asigura continuitatea la tratamente”, au mai transmis producătorii de medicamente.

Potrivit acestora, în contextual actual, în care începând cu 2022 au crescut preţurile la materii prime, materiale şi utilităţi, impactul va fi şi mai dramatic.

Continaurea pe stiirpesurse.ro