Semne ca organismul tau are nevoie de mai mult acid folic

0
59

Conform specialistilor, doza zilnica recomandata de acid folic este de 400 micrograme la adulti. Aceasta substanta, numita si folat sau vitamina B9, este esentiala pentru sanatate, deoarece ajuta organismul sa produca si sa repare ADN-ul si sa produca celulele rosii din sange. In cazul in care organismului ii lipseste acidul folic, pot aparea anumite simptome si chiar se poate dezvolta anemia, o problema de sanatate aparuta din cauza faptului ca organele interne nu pot obtine suficient oxigen pentru a functiona corect. Iata o lista cu cele mai frecvente semne care arata ca organismul are nevoie de mai mult acid folic:

Probleme de natura cognitiva. Acidul folic este extrem de important pentru sistemul nervos central. Daca organismul nu are aceasta vitamina, pot aparea probleme precum depresia, probleme de concentrare, uitarea si iritabilitatea. Daca nu este tratat corespunzator, un aport insuficient de folat poate, de asemenea, creste riscul aparitiei unor afectiuni grave, cum ar fi dementa sau boala Alzheimer. 

Dureri ale corpului. In cazurile severe de anemie cauzata de deficienta de acid folic, creierul primeste mai putin oxigen decat ar trebui in mod normal. Ca raspuns, arterele creierului incep sa se umfle si sa apara durerile de cap. Cu toate acestea, creierul nu este singurul care nu are oxigen, astfel incat se pot resimti dureri si in alte parti ale corpului, cum ar fi piept si picioare. 

Piele palida. Hemoglobina, o proteina din celulele rosii din sange, este responsabila pentru transportul oxigenului din plamani in toate tesuturile corpului. Cand organismul are lipsa de folat, nu sunt suficiente globule rosii si hemoglobina pentru a oferi organelor interne cantitatea necesara de oxigen. Acest lucru poate duce la slabiciune musculara, oboseala, amorteala la nivelul mainilor si picioarelor si piele palida.

Dificultati de respiratie. Daca observi ca intampini dificultati de respiratie cand faci lucruri pe care le faceai in mod normal fara probleme, inseamna ca nivelul oxigenului este scazut deoarece organismul nu are celule rosii in sange. Odata cu acest simptom, s-ar putea sa simti, de asemenea, o crestere a frecventei cardiace, senzatie de ameteala sau chiar lesin.

Probleme digestive. Unele simptome gastrointestinale cum ar fi grata, durerile de stomac si diaree dupa mese pot fi primele semne ca organismul duce lipsa de acid folic. In plus, in cazurile severe, poti suferi de anorexie, care de obicei duce la o pierdere semnificativa in greutate.

Inflamatia gurii si umflarea limbii. Aceste simptome apar, de obicei, atunci cand deficitul de acid folic este destul de sever, deci nu trebuie neglijate.  Limba se poate umfla si inrosi, de regula, in jurul varfului si a marginilor la inceput. Din cauza scaderii globulelor rosii din sange, poti simti durere la deglutitie, dureri la nivelul limbii si stomatita.

Pierderea simtului gustativ. Pe langa leziunile bucale, deficienta acidului folic poate duce la scaderea simtului gustativ. Acest lucru se intampla deoarece papilele gustative nu pot trimite mesaje catre creier prin intermediul sistemului nervos din cauza problemelor existente la nivelul limbii. Daca ai una sau mai multe simptome dintre cele enumerate mai sus, e necesar sa le acorzi atentie si sa consulti medicul. Tratarea inca de la primele semne ale organismului cu privire la deficitul de acid folic poate impiedica agravarea problemelor si, implicit, afectiunile mai grave. sursa: eva.ro