vineri, 1 decembrie, 2023

Senatorii PDL au votat PRO-Interzicerea exploatarii resurselor naturale prin metode neconventionale care pericliteaza siguranta mediului”

Distribuie:

Publicat:

In aceasta saptamana, in Plenul Senatului, a fost prezentat spre dezbatere si adoptare proiectul de lege privind protejarea rezervei de gaze naturale a Romaniei si interzicerea exploatarii resurselor naturale prin metode neconventionale care pericliteaza mediul. Camera Superioara a Parlamentului a avut rol decizional pentru aceasta initiativa legislativa de interes si pentru judetul Vaslui in care se desfasoara deja operatiuni de explorare a gazelor de sist.
Acest proiect de lege prevede interzicerea exploatarii zacamintelor neconventionale, cum sunt si sisturile bituminoase (gazele de sist), prin metode tehnologice controversate, care pericliteaza mediul inconjurator, inclusiv fracturarea hidraulica si/sau prin introducerea in subsol a substantelor toxice si radioactive. De asemenea, acest proiect de lege supus analizei si dezbaterii senatorilor prevede si interzicerea oricarei forme de exploatare a zacamintelor care ar putea diminua sau contamina resursele de apa necesare consumului casnic si pentru agricultura.

In expunerea de motive, initiatorul proiectului de lege a invocat respectarea art. 135 si 136 din Constitutia Romaniei, care instituie obligatia statului de a exploata resursele in concordanta cu interesul national. Mai exact, la art. 135, alin. (2), litera e) din Constitutie, se instituie obligatia statului de a asigura refacerea si ocrotirea mediului inconjurator, precum si mentinerea echilibrului ecologic.

La dezbaterea acestui proiect de lege au fost prezenti un numar de 135 de senatori, din care 58 de senatori au votat pentru adoptarea proiectului de lege, 73 de senatori impotriva, 2 senatori s-au abtinut de la vot, iar altii 2 nu au fost prezenti in sala in momentul exercitarii votului. In final, proiectul de lege a fost respins prin votul covarsitor al senatorilor PSD.

„La comanda guvernului condus de Victor-Viorel Ponta, care a avizat negativ acest proiect de lege, 73 de senatori, in majoritatea lor de la PSD, au votat pentru respingerea acestei initiative legislative care viza protejarea rezervei de gaze naturale a tarii si interzicerea exploatarii resurselor naturale neconventionale prin metode ca fracturarea hidraulica.
 In ceea ce ma priveste, am votat pentru adoptarea acestui proiect de lege. Mai mult decat atat, si ceilalti colegi senatori din PDL au votat pentru adoptarea acestei initiative legislative. Toti cei 18 senatori PDL am votat pentru, nici un vot impotriva din partea noastra, nicio abtinere. Sper ca prin acest vot am demonstrat inca o data ca sunt solidar cu oamenii de buna-credinta de la Pungesti si cu toti cetatenii judetului Vaslui sincer ingrijorati de consecintele exploatarii gazelor de sist prin fracturarea hidraulica asupra mediului. Oamenii de la Pungesti trebuie sa stie ca eu sunt om serios si nu ma sucesc la o suta optzeci de grade, asa cum a procedat presedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu si cu tot PSD-ul sau.”
a declarat senatorul PDL Dan Marian

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img