Începând cu 1 ianuarie 2022, Franţa a preluat, pentru a 13-a oară, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pentru 6 luni, având ca prioritate centrală o Uniune Europeană mai puternică şi mai unită. Unul dintre obiectivele majore ale preşedinţiei franceze este acela de a convinge cetăţenii europeni că un răspuns comun este cea mai bună soluţie la provocările actuale.
Sper ca Preşedinţia franceză să răspundă aşteptărilor cetăţenilor reieşite din Conferinţa privind Viitorul Europei, lansată oficial la 9 mai 2021, şi al cărei promotor Franţa a fost încă din 2019, oferind cetăţenilor europeni un nou cadru de dezbatere, astfel încât aceştia să poată contribui la definirea viitoarei politici a Europei pentru anii şi deceniile următoare.
Recomandările făcute de către cetăţeni, în Franţa şi în toată Europa, au contribuit la stabilirea priorităţilor preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene.
Salut temele prioritare ale preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, care abordează subiecte importante, susţinute de toate preşedinţiile rotative din ultima perioadă, precum tehnologia digitală, tranziţia ecologică şi salariul minim european.
Eu sunt un susţinător constant al salariului minim european care ar fi şi în beneficiul cetăţenilor români. Totodată, preşedinţia franceză şi-a propus să avanseze un nou model de creştere economică şi de investiţii pentru Uniunea Europeană, instrumente de protecţie pentru democraţiile statelor membre, extinderea programului pentru tineri Erasmus şi, în domeniul sănătăţii, o adevărată agenţie comună de cercetare.
Toate aceste priorităţi continuă realizările preşedinţiei slovene şi sunt în conformitate cu programul mai larg al trio-ului de preşedinţii co-dezvoltat cu viitoarele preşedinţii cehă şi suedeză.
Angel Tîlvăr
Senator PSD de Vrancea