Serbia a înregistrat un număr record de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei

0
78

Serbia a înregistrat marţi peste 8.100 de contaminări cu noul coronavirus, un record de la începutul pandemiei, dar autorităţile nu au impus restricţii pentru a lupta împotriva acestei recrudescenţe, relatează AFP.

Situaţia epidemiologică în ţară s-a degradat sensibil în ultimele săptămâni, sub efectul foarte contagioasei variante Delta a coronavirusului. De câteva zile, numărul deceselor cotidiene asociate COVID-19 a ajuns la circa 40, în timp ce peste 6.000 de persoane sunt spitalizate.

Autorităţile vorbesc de două săptămâni despre introducerea certificatelor de vaccinare care ar viza limitarea activităţilor sociale ale persoanelor nevaccinate din cei şapte milioane de locuitori.

Prim-ministrul Ana Brnabic a declarat totuşi marţi că o astfel de măsură "nu este crucială".

"Singurul răspuns este vaccinarea (…) Vaccinurile sunt cruciale, prima şi a treia doză. Certificatele de vaccinare nu sunt un glonţ magic", a adăugat ea.

Brnabic a precizat totuşi că guvernul nu a luat încă o decizie definitivă asupra acestui subiect.

Virusologul Milanko Sekler şi-a exprimat regretul privind întârzierea măsurilor luate de stat. "Din nefericire, cred că am întârziat mult, pentru că aceste certificate ar fi trebuit să ne permită să nu avem atâtea cazuri noi de infectare zilnic", a declarat el pentru televiziunea de stat RTS.

"S-ar spune că guvernul acordă mai multă importanţă opiniei 'antivaxerilor' decât celei a cetăţenilor care au făcut ce trebuia şi s-au vaccinat", a adăugat el.

Serbia, care a achiziţionat milioane de doze de la firme occidentale, ruse şi chineze, a lansat iniţial o campanie de vaccinare rapidă, dar aceasta bate pasul pe loc de mai multe luni de zile. Numai circa 42% dintre locuitori au fost vaccinaţi, potrivit datelor AFP.

De la începutul pandemiei, peste 8.000 de sârbi au murit de COVID-19 şi peste 900.000 de persoane au fost contaminate, potrivit Agerpres.ro.

În prima fază a pandemiei, Serbia a instituit o interdicţie de circulaţie nocturnă şi alte măsuri foarte stricte, pe care le-a ridicat ulterior. De atunci, barurile şi sălile de concerte sunt pline, fără ca oamenii care poartă mască să fie foarte numeroşi, notează AFP.