Sf. Nicolae 2018: Traditii si obiceiuri de sfantul care este asteptat cu nerabdare de copii

0
70

Unul dintre cei mai iubiti sfinti ai crestinatatii, Mos Nicolae, este asteptat cu nerabdare de copii in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie.

In traditia populara, luna decembrie se numeste Undrea. Denumirile populare – Andrea, Indrea si Undrea – pastreaza amintirea Sfantului Apostol Andrei, praznuit in ultima zi a lunii noiembrie. In cursul acestei luni se afla inceputul iernii, atat in Calendarul oficial (1 decembrie), cat si in Calendarul popular (6 decembrie, Mos Nicolae) si in Calendarul astronomic (ziua solstitiului de iarna).

SFANTUL NICOLAE: Obiceiuri si traditii Sf. Nicolae. Sfantul Nicolae, sarbatorit pe 6 decembrie, supranumit si "Facatorul de minuni", patron al Greciei si al altor orase din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinti ai crestinatatii. In unele zone ale tarii, in ziua de Sfantul Nicolae oamenii aduc in casa cregunte de pomi fructiferi pe care le pastreaza in apa langa icoane ca sa infloreasca pana de Anul Nou. Iar daca aceste crengute vor inflori pana cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul foarte roditor si plin de satisfactii. In alte regiuni fetele se aduna in ajunul sarbatorii pentru a face placinte, iar seara, la ora noua fix, flacaii navalesc peste ele si petrecerea incepe.

SFANTUL NICOLAE: Obiceiuri si traditii Sf. Nicolae. In zona rurala, in ziua de Sfantul Nicolae, feciorii se organizeaza in cete, isi aleg gazda in casa careia repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou vor avea loc.

SFANTUL NICOLAE: Obiceiuri si traditii Sf. Nicolae. In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu ca trebuie ca ghetulele sau cizmulitele lor sa fie lustruite, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri celor cuminti. Copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa ii atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Pentru Mos Nicolae este suficient sa se uite prin ferestre pentru a-si da seama daca un copil a fost cuminte sau rau.

SFANTUL NICOLAE: Obiceiuri si traditii Sf. Nicolae. Conform traditiei populare, in noptile sfintite de sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru noi, muritorii de rand, se spune ca pret de o secunda Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului.