Noptile nedormite iti pot da peste cap sanatatea. Dr. Harvey Karp, autorul ghidului pentru somnul bebelusilor „The happiest baby guide to great sleep” sustine ca, in primul an din viata copilului, parintii pierd intre 200 si 300 de ore de somn.
Potrivit unui studiu, jumatate dintre cei care au copii nu dorm bine. Copiii nu se duc la culcare sau se trezesc in toiul noptii. Asta nu e doar ceva deranjant, ci o problema medicala serioasa. In ceea ce priveste mariajul, asta duce la depresie, la accidente de masina si chiar la obezitate. Cand esti extenuat, iei decizii proaste in legatura cu alimentatia.
Sfaturi pentru parintii care nu dorm suficient
Exista mai multe moduri prin care iti poti adauga ore de somn, spune dr. Karp. Iata mai jos trei tehnici care se aplica celor mici:
1. Infasatul
Copilul trebuie infasat cu mainile in jos, lipite de corp. Paturica e impaturita cu un colt in jos, este vorba de tehnica jos-sus, cand coltul dinspre picioare se da inspre cap. Ultima parte a infasurarii este „cureaua”: se trece paturica de jur-imprejurul copilului. Daca paturica nu e stransa prea bine si se lasa prea moale, ii vor iesi mainile si copilul va plange.
Soldurile insa trebuie sa fie mai libere, ca sa se poata misca. Nu vrei sa supraincalzesti un bebelus, dar nici sa fie strans la burta. Verifica mereu daca se incinge: daca transpira si e rosu, trebuie sa-l dezbraci. Daca locuiesti intr-un loc calduros, paturica e de ajuns, pentru ca prin aceasta pielea respira.
2. Sunetele albe
Pentru cel mic care a petrecut saptamani bune in uterul mamei – unde sunetele se aud foarte bine, este ciudat sa se afle intr-o camera linistita. Trebuie sa produci „sunete albe”, adica asemanatoare celor din burta mamei. Nu toate sunetele albe insa sunt la fel. Sunetele inalte iti atrag atentia. Cele joase, insa, ca de exemplu un tren sau un avion, ne adorm.
Sunetul preferat al doctorului Karp este cel care imita picaturile de ploaie. Ideea este sa scadem sunetele inalte si sa le amplificam pe cele joase. Sunetul e bun pentru toti bebelusii de pana in 12 luni, de-a lungul intregului an. Acelasi sunet ajuta bebelusul sa doarma si in timp ce-i cresc dintii.
Puteti pune sa se auda in difuzoare picuri de ploaie curgand pe acoperis. Chiar Doctorul Karp adoarme in fiecare noapte ascultand acest sunet: te ajuta sa nu auzi zgomotele exterioare. Este un lucru cert ca si adultii dorm mai bine cu sunete albe.
3. Exersarea somnului
Pentru copiii mai mari putin, doctorul Karp ne recomanda exersarea somnului. In primul rand, trebuie sa ne antrenam in timpul zilei. Copilul trebuie sa stie ca dupa cina, urmeaza spalatul pe dinti, imbracatul in pijama, povestea de seara. Cand citesti despre asta si faci astfel in fiecare zi, copilul poate anticipa si exersa mental ce va face. Cand vezi copilul ca se spala pe dinti si il intrebi ce urmeaza, copilul se indreapta deja in directia stabilita de tine.