Sfaturi pentru diabetici in sezonul rece

0
76

Cand suferi de diabet, ai nevoie de sfatul medicului pentru a alege medicamentele potrivite chiar si pentru afectiuni minore, precum raceala sau gripa. Produsele „fara zahar“, cele „naturale“ sau remediile „alternative“ nu garanteaza ca sun si cele mai bune. Pe de alta parte, medicamentele clasice de la farmacie pot provoca neplaceri – cresterea tensiunii arteriale, probleme renale (comune la diabetici), dereglarea glicemiei.

Glicemia din sange poate sa urce nepermis, atunci cand esti bolnav. Este important sa intelegi ca, daca ai o viroza, organismul lupta cu boala, ceea ce provoaca stres, afecteaza imunitatea si poate cauza fluctuatii ale glicemiei. O boala virala poate creste nivelul de zahar din sange, ceea ce inseamna ca ar trebui sa-ti controlezi mai des glicemia. Acest lucru este important de luat in calcul de persoanele cu diabet care considera ca, din moment ce consuma mai putina hrana, nivelul zaharului din sange este automat mai mic. De fapt, zaharul din sange tinde sa creasca. Este un mecanism de aparare impotriva virusului, care ajuta corpul sa lupte cu efectele bolii.

Aceste medicamente scad congestia nazala caracteristica racelilor. In forma orala, cele mai frecvente descongestionante contin pseudoefedrina si clorhidrat de fenilefrina. Acestea au cea mai mare probabilitate de a creste nivelul de glucoza din sange si tensiunea arteriala. Mecanismul are loc prin prevenirea secretiei de insulina, scaderea absorbtiei de glucoza in tesuturile periferice si stimularea defalcarii glicogenului. Efectul vasoconstrictor al acestor medicamente poate creste, de asemenea, tensiunea arteriala. Ca alternativa, poti apela la descongestionante topice (locale), cum ar fi spray-uri nazale, care au un efect mai putin generalizat. Solutile saline pot, de asemenea, utilizate pentru a dilua mucusul si a facilita respiratia.

Analgezicele. Acetaminofenul este cel mai sigur analgezic/antipiretic pentru diabetici, pentru ca nu are niciun efect semnificativ asupra zaharului din sange, dar trebuie utilizat cu precautie de catre pacientii cu nefropatie.

Antitusivele. Niciunul dintre medicamentele de supresie a tusei nu afecteaza controlul glicemiei, cu conditia sa nu fie siropuri.

Vaccinul antigripal. Utilizarea vaccinului gripal este recomandata si 100% sustinuta. Rezultatele arata ca vaccinarea este asociata cu o reducere de 56% a tuturor complicatiilor gripei.