<![endif]–>
Anual, primăvara și toamna, când cățelele și pisicile intră în călduri și au loc montele necontrolate între animalele de pe stradă, vedem consecințele prin puiii rezultați în urma fătărilor. Uneori, acești pui au norocul să fie crescuți de către mamele lor până ajung la vârsta la care își pot avea singuri de grijă, dar deseori se întâmplă ca din diverse motive acești pui să rămână fără mamele lor la vârste fragede la care nu sunt înțărcați și nu au ochii dezlipiti, fiind sortiți pieirii.
Cel puțin asta vedem an de an în cadrul Joyvet – cabinet veterinar sector 3, acești pui fiind aduși de persoane cu inimă mare. În aceste situații, suntem nevoiți să ne asumăm creșterea unui asemenea micuț despre care nu știm nimic și să devenim singura lui șansă la viață. Dar suntem siguri că putem avea grijă de o ființă atât de vulnerabilă despre a cărei creștere știm foarte puțin sau deloc?
Pentru această situație ne-am hotărât să scriem acest articol în care te vom îndruma să gestionezi cât mai bine următoarea perioadă din viața micuțului, astfel încât acesta să crească cât mai bine și să se dezvolte cât mai armonios pentru a deveni un adult puternic și sănătos.
Înainte să începem, trebuie să precizăm că nu toți puii au nevoie de ajutor. Așadar, dacă găsești un pui de pisică curat, uscat, care nu miaună, iar acesta doarme liniștit, este foarte posibil ca mama lui să fi plecat să caute hrană și se va întoarce curând. În acest caz te sfătuim să lași puiul acolo unde l-ai găsit și să-l urmărești un timp pentru a vedea dacă mama lui se întoarce la el.
Dacă puiul pe care l-ai găsit este ud, murdar și miaună, cel mai posibil acesta nu mai este în grija mamei lui dintr-un motiv sau altul și are nevoie disperată de ajutorul cuiva pentru a supraviețui. De menționat este faptul că un pui va avea șanse mai mari de a trăi dacă reușesti să-i găsești o mamă surogat, adică o altă pisică (uneori este de mare ajutor și o cățea ce alăptează) cu pui care îl va primi în grijă alături de puiii ei, decât dacă încerci să ai grijă de el pe cont propriu, așa că ne așteptăm să iei cea mai bună decizie pentru micuț.
În cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie să fii pregătit să oferi mare parte din timpul tău, să te trezești noaptea pentru a-l hrăni, îngriji și să fii pregătit sufletește în cazul în care puiul nu va avea puterea să răspundă ajutorului tău și va ceda. Trebuie să știi că rata de mortalitate în cazul puilor orfani este destul de mare, mulți dintre ei fiind găsiți la o distanță mare de timp de când au rămas orfani, astfel că deseori se instalează deja hipotermia și hipoglicemia, lăsându-i practic fără puterea de a mai lupta. În aceste situații, nu ezita să apelezi la cel mai apropiat cabinet veterinar, fie că mergi personal sau apelezi la serviciul ambulanței, fiecare minut din viața micuțului contând enorm.
Temperatura
Ce trebuie să faci atunci cand găsești un pui orfan? Ei bine, în cazul în care acesta este ud, trebuie să-l usuci numaidecât și poți folosi în acest sens un feon la o treaptă mică atfel încât să nu îi provoci arsuri, pentru că umezeala îi face să piardă și mai multă căldură, iar noi știm deja că puiii nu au capacitatea de a-și regla temperatura până la 3 săptămâni. Următorul lucru pe care trebuie să-l faci unui pui orfan este creșterea temperaturii corporale și menținerea acesteia, iar acest lucru poate fi realizat cu sticle cu apă caldă învelite în prosoape și așezate langă micuți, cu ajutorul unui feon, a unei pături electrice sau a unui bec cu infraroșu montat nu prea aproape pentru a nu-i provoca arsuri.
Glicemia
După ce a fost rezolvată problema temperaturii, următoarea problemă de rezolvat este cea a hrănirii și nu invers, deci nu încercați să hrăniți prima dată un pui ud și hipotermic pentru că nu va avea puterea necesară să se hrănească. Un pui sugar trebuie hrănit cu lapte, cel mai bun fiind cel de pisică, pentru că are toate calitățile nutriționale de care are nevoie puiul. Dacă acest lucru nu este posibil, puteți să achizitionați din farmacii veterinare lapte praf pentru pisici, care imită perfect din punct de vedere nutrițional laptele natural.
În cazul în care nu aveți posibilitatea achiziționării în acel moment, puteți să-i administrați puiului lapte de capră, evitându-l pe cel de vacă, dar doar până găsiți o formulă de lapte praf pentru puiul de pisică. Puteți adăuga în lapte zahăr sau miere în cantități foarte mici pentru a ajuta puiul să își restabilească nivelul optim al glicemiei. Imediat după ce puii sunt în stare, puteți începe administrarea pateurilor ușor palatabile pe care le găsiți în farmaciile veterinare cu denumirea de ”starter”, ”mother an baby cat”.
Stimularea
Atenție! Puiii nu pot defeca și urina singuri, astfel încât trebuie să-i stimulați zilnic până la 3 săptămâni. Cum faceți acest lucru? Cu un prosop ud, călduț cu ajutorul căruia îi mângâiați pe burtică, în zona genitală și anală până când aceștia defecă și urinează. Puiii trebuie să defece măcar o dată pe zi pentru eliminarea fecalelor și să urineze cam la fiecare stimulare, astfel încât să nu se intoxice.
Daca nu ești sigur de ceea ce trebuie să faci, poti apela oricand la o ambulanta veterinara.
În continuare vă vom prezenta o rețetă de lapte ce va servi ca înlocuitor pentru pisoi, în situațiile de urgență: se vor amesteca 90 ml lapte condensat cu 90 ml apă, 120 ml iaurt simplu si aproximativ 3 gălbenușuri de ou, fără albuș!