Inca nu ne-am obisnuit sa citim in amanunt etichetele tuturor produselor pe care le cumparam. Iar multe dintre noi iau in considerare doar zaharul si sarea consumate ca atare, fara a tine cont si de cantitatile acestor doua condimente continute de alimentele procesate. Iata cateva trucuri sa inlocuiesti sarea din bucate cu ceva mai sanatos si la fel de gustos:
Cumpara numai legume si fructe proaspete sau congelate! Cele conservate au adaos de sare si zahar. Alege carnea proaspata! Cea congelata are adaos de sare. Carnea la conserva (sunca presata, tonul) pierde din continutul de sare daca este data printr-un jet de apa. Citeste etichetele alimentelor! Majoritatea sortimentelor de paine contin zahar, iar pastele, cerealele, biscuitii au sare in cantitati considerabile. La gatit, foloseste condimente in loc de sare! De exemplu, omleta e mai gustoasa cu cimbru uscat, iar orezul devine mai aromat daca adaugi la fiert putin cardamon sau ghimbir. Inlocuieste concentratele, care contin si zahar, si sare, cu plante aromatice care dau gust mancarii!
Foloseste mustarul drept sos principal! Ketchupul are mult zahar, iar maioneza, sare. Fa prajituri de casa cu jumatate din cantitatea de zahar din reteta si completeaza cu piure de fructe, pe care-l prepari foarte usor sau il cumperi de la raioanele cu mancare pentru copii! Da bauturile racoritoare din comert pe limonada de acasa, pe care o faci cu apa plata si miere! Un pahar cu bautura carbogazoasa tip cola contine cam opt lingurite cu zahar. Ai grija la consumul de lapte! In mod natural, acesta contine o cantitate destul de ridicata de sare: 125 mg de sodiu la o ceasca de lapte.