Un elevator hidraulic este un echipament utilizat pentru ridicarea de sarcini grele. O face prin amplificarea forțelor, datorită presiunii exercitate de transferul unui fluid (în mod normal, uleiuri sintetice cu vâscozitate redusă).
Funcționarea elevatorului hidraulic are la bază principiul lui Pascal. Acesta își are originea în secolul al XVII-lea, când fizicianul-matematician francez Blaise Pascal a enunțat legea care se rezumă la faptul că „presiunea exercitată asupra unui fluid care nu este foarte compresibil și în echilibru în interiorul unui recipient cu pereți nedeformabili este transmisă cu intensitate egală în toate direcțiile și în toate punctele fluidului ”.
Deși conceptul a apărut încă din secolul al XVII-lea, primul brevet pentru o presă hidraulică nu a apărut până în 1851 și a fost acordat mașinistului american Richard Dudgeon. Ceea ce este acum cunoscut sub numele de cric hidraulic și-a făcut loc pe piață, înlocuind mașinile simple folosite în antichitate pentru a sprijini puterea umană sau animală (pârghii, planuri înclinate, palanuri, cricuri cu șurub sau filet etc.).
Elevatorul hidraulic, în cel mai simplu concept al său, este compus din două pistoane: unul cu o suprafață mică și celălalt cu o secțiune mai mare. Prin aplicarea unei forțe asupra pistonului mic, de obicei prin intermediul unei pârghii sau a unei pompe, fluidul din interiorul circuitului este presat, exercitând o presiune uniformă. Datorită supapelor de reținere, este posibilă circulația fluidului într-o singură direcție și în acest fel se acționează pistonul cu o secțiune mai mare, pe care se așază sarcina care trebuie ridicată. Rezultatul este o multiplicare a forței în funcție de relația dintre secțiunile ambelor pistoane care permite ridicarea sarcinii.
Tipuri de elevatoare auto hidraulice
Deși elevatoarele hidraulice sunt utilizate în construcții și în general în industrie, utilizarea lor s-a răspândit datorită utilizării lor în sectorul auto. De la exemplul său de bază, cum ar fi „cricul”, care este utilizat pentru operații simple de atelier, cum ar fi înlocuirea unei roți, până la elevatorul auto, aceste tipuri de elemente au devenit echipamente fundamentale în fiecare atelier mecanic. Se întâmplă acest lucru deoarece diversele elevatoare auto facilitează accesul la partea inferioară a vehiculului și permit efectuarea lucrărilor într-un mod mai agil și mai confortabil.
În domeniul atelierelor mecanice, există mai multe tipuri de elevatoare auto în funcție de funcția de ridicare necesară:
Elevator cu o singură coloană. Acest tip de elevator hidraulic este mobil și compact și, datorită acestui fapt, este cea mai bună opțiune pentru atelierele mici care nu dispun de foarte mult spațiu.
În cadrul acestui tip de elevator, există o gamă largă de modele în funcție de greutatea de ridicare necesară. Cel mai de bază model al acestei variante este „cricul hidraulic”.
Elvator cu două coloane. Are două coloane care pot ridica greutatea într-un mod echilibrat și este cel mai popular model în atelierele mecanice. Un elevator hidraulic cu două coloane poate ridica maximum 6 tone.
Elevator cu patru coloane. Are 4 coloane și, spre deosebire de modelul anterior, nu trebuie ancorat de sol și poate ridica o sarcină mai mare. În prezent, pe piațăexistă o gamă largă de elevatoare auto hidraulice de acest tip, cu capacități și înălțimi diferite.
Elevator de aliniere. Acesta este elevator special, care are elemente și caracteristici suplimentare pentru a facilita funcția de aliniere a roților vehiculului.
Elevator tip foarfeca. Este un model de ridicare hidraulică care folosește un mecanism de tip „acordeon”.
Sfaturi de întreținere pentru elevatoarele auto hidraulice
Puterea și viteza elevatoarelor hidraulice pot fi controlate prin servomecanisme care simplifică întreținerea acestor echipamente în raport cu fricțiunea mecanică. Cu toate acestea, anumite sarcini de întreținere nu pot fi ignorate, cum ar fi verificarea stării blocurilor de susținere sau dacă șuruburile și piulițele sunt lubrifiate corespunzător.
În plus, deoarece se bazează pe un sistem hidraulic, trebuie efectuate inspecțiile și întreținerea necesare pentru a asigura absența scurgerilor în circuit (de exemplu: trebuie verificate eventuale scurgeri la furtunuri sau pistoane). Efectuarea inspecțiilor adecvate recomandate de producător te asigură că echipamentul respectă condițiile optime de funcționare și nu există riscul de accident din cauza defecțiunii sistemului. Cu toate acestea, este esențial ca cei care folosesc elevatorul să aibă pregătirea necesară cu privire la funcționarea acestuia și să cunoască riscurile și măsurile preventive.
Pe de altă parte, se recomandă ca instalarea și revizia periodică a acestui tip de echipament să fie efectuate de un tehnician instruit și autorizat de producătorul elevatorului hidraulic.
Elevatoarele hidraulice sunt reglementate în conformitate cu standardul UNE-EN 1493: 2011. Această reglementare și directiva 2006/42 / CE dezvăluie detaliile și condițiile pe care trebuie să le respecte elevatoatoarele auto pentru a fi eficiente și sigure pentru atelierul mecanic.
Ca o concluzie finală, trebuie remarcat faptul că există numeroase tipuri de elevatoare auto hidraulice și, pentru a alege tipul cel mai potrivit, trebuie să iei în considerare tipul de vehicul pe care îl va ridica, spațiul pe care îl ocupă și sarcinile care urmează să fie efectuate la diverse vehicule.
Totodată, pentru a folosi un elevator de înaltă calitate, te sfătuim ca, dacă nu deții încă un elevator auto, să-l achiziționezi din magazinul online eqp.ro. Aici vei găsi o gamă variată de elevatoare la producători de renume. Succes!