“Mai bine previi decat sa tratezi”, de cat ori am auzit asta? Probabil de multe ori, insa trebuie sa recunoastem ca asta e realitate. Si nu, nu trebuie sa tratam prin medicamente ci printr-un stil de viata sanatos. Spre exemplu, sfecla rosie, ieftina si la indemna oricui, poate face adevarate minuni pentru sanatatea noastra.
Sfecla rosie are atat de multe proprietati, precum vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu si antioxidanti, ca ar fi pacat sa nu “profitam” de ea. Iata care sunt cele mai importante efecte pozitive pe care le are asupra sanatatii, conform doctorulzilei.ro.
1. Lupta impotriva anemiei
Sfecla rosie contine o gama larga de vitamine, minerale si substante active. Printre acestea contine fier, dar si acid folic – importante in producerea de globule rosii la nivelul maduvei osoase hematogene.
2. Protejeaza ficatul
Afectiunile hepatice pot fi ameliorate prin consumul de sfecla rosie. Astfel ficatul gras (steatoza hepatica), ficatul obosit, ficatul lenes sau chiar in starile infectioase precum hepatite sfecla rosie ajuta la imbunatatirea metabolismului celular si prelungeste viata hepatocitelor (celule hepatice).
3. Tine inima sanatoasa
Potrivit unui studiu din 2010 al Universitatii Queen Mary, un pahar de 250 ml de suc din sfecla rosie pe zi scade considerabil tensiunea arteriala. Cu cat tensiunea este mai crescuta, cu atat scaderea este mai mare.
Daca ar fi consumata pe scara larga, sfecla rosie ar putea reduce cu 10% decesele cauzate de bolile cardiovasculare, sunt de parere cercetatorii.
4. Previne cancerul
Betacianina, cea care da culoare rosie este un antioxidant puternic, care are proprietati de prevenire a cancerului.
O cercetare a Universitatii Howard a demonstrat ca betacianina a incetinit cu 12,5% progresia tumorilor in cazul cancerului de prostata si a celui mamar.
5. Combate depresia
Cercetari recente au aratat ca sfecla rosie are puterea de a controla starea de spirit, gratie betainei continute, despre care se stie ca relaxeaza mintea si amelioreaza depresia.
6. Stimuleaza creierul
Un studiu din 2011 al Universitatii Wake Forest a scos in evidenta faptul ca sfecla rosie poate impiedica progresia dementei. Acest lucru este posibil datorita oxidului nitric care creste fluxul de sange catre creier. Nivelul crescut de acid folic pe care il contin (aproximativ 75% din doza zilnica recomandata) 2-3 sfecle mari joaca de asemenea un rol important in prevenirea bolii Alzheimer.