Sforăi? Iată ce tulburare ai putea avea!

0
80

Persoanele care sforăie ar putea avea sindrom de apnee în somn, tulburare care prezintă un risc crescut de a face infarct sau accident vascular cerebral. Totuşi, nu orice persoană care sforăie are sindrom de apnee în somn. De aceea, se recomandă un consult de specialitate.

Sindromul de apnee în somn reprezintă o întrerupere temporară a respiraţiei poate avea forme uşoare, moderate sau severe. "Apneea în somn este o tulburare respiratorie nocturnă, ce se manifestă prin opriri sau reduceri substanțiale de respirație, însoțite de scăderi ale saturației de oxigen. În funcție de numărul de evenimente pe parcursul unei ore (stabilite poligrafic sau polisomnografic), diagnosticul pozitiv este de peste 5 IAH (indice apnei-hipopnei/oră). Ca urmare a acestor manifestări respiratorii nocturne, pacientul va avea simptome pe parcursul nopții ca: sforăitul zgomotos, opriri de respirație, mersul frecvent la toaletă, somn agitat. În timpul zilei, principalele manifestări sunt: somnolența excesivă, durerea de cap matinală, lipsa de concentrare și atenție", explică dr. Doina Dumitru-Didița, medic de medicină de familie, competență în somnologie.

Pentru ca acest diagnostic să fie pus, trebuie să existe 5 pauze de somn de minumum 10 secunde într-o oră de somn. Apneea obstructivă apare pe fondul existenței unor ocluzii ale căilor aeriene superioare. În timpul somnului, căile aeriene se pot bloca în urma relaxării musculaturii gâtului și a limbii. Apneea de somn este însoțită și de sforăit puternic și somn neodihnitor. Persoanele cu acest sindrom se trezesc adesea obosite și se confruntă cu somnolență pe parcursul zilei. Obezitatea, amigdalele mărite și polipii sunt factori de risc ai sindromului de apnee în somn.  

Continuarea pe clicksanatate.ro