Considerat al doilea fluid „dupa sange” din punctul de vedere al complexitatii compozitiei sale, vinul contine in medie 85% apa, 12% alcool si, in limita celor 3 procente ramase, alte 1.000 de elemente, cum ar fi zaharul rezidual, potasiul, calciul, magneziul, sodiul, fierul, fosforul, plus polifenoli, sulfati, azotati, acid lactic, aminoacizi (aproape identici cu cei din sange)- deci cam tot ceea ce ii trebuie corpului uman pentru o buna functionare.
O idee principala din spatele notiunii ca vinul rosu inainte de culcare te ajuta sa slabesti este ca tinde sa suprime dorinta de mancarurile dulci si grase care le mancam de obicei seara. Un pahar de vin dupa cina te ajuta sa te simti mai plin si mai satisfacut intr-un moment cheie, cand multi dintre noi mai simt nevoia de o gustare. Cu atat mai mult, daca inlocuim desertul cu un pahar de vin rosu, vom ajunge sa consumam mai putine calorii in total. Alcoolul produce zero glucoza, si vinul rosu are un index glicemic foarte mic, ceea ce inseamna ca practic nu ingrasa. Cercetatorii de la Harvard au urmarit 20.000 de femei si au descoperit ca cele care consumau 2 pahare de vin rosu pe zi erau ceva mai slabe, sau cel putin aveau aceasta tendinta. Comparate cu cele care nu consumau cele 2 pahare de vin, aveau riscul de a dezvolta obezitate redus cu 70%, asa ca nu va simtiti vinovati ca va intindeti dupa al doilea pahar de vin seara.
Vinul rosu are mai multe de oferit decat ajutorul in slabit. Este bogat in antioxidanti care combat efectele nocive ale radicalilor liberi din corp, care ne imbatranesc trupurile si mintea. Unul deosebit, numit Resveratrol, a fost demonstrat ca este benefic pentru inima si contribuie la longevitate.
Un alt beneficiu este ca ne ajuta sa ne relaxam, si exista dovezi cum ca creste nivelul colesterorului bun (HDL). De asemenea, sa nu uitam ca este foarte bun pentru sanatatea mintilor noastre, pentru ca ajuta la detensionare. Mai putin stress inseamna si un somn de mai buna calitate, si mai putin mancat din cauza stressului.
Evident, daca exageram cu alcoolul, ca si cu orice altceva, beneficiile se transforma foarte repede in probleme: prea mult alcool poate duce la crestere in greutate si probleme grave de sanatate. Moderatia este cheia succesului!