Infarctul miocardic este una dintre afectiunile care poate fi trecuta foarte usor cu vederea, cu atat mai mult cu cat toata lumea se asteapta ca simptomul de baza sa fie o durere puternica in zona pieptului. Anual, peste 20.000 de romani sufera un atac de cord, multi dintre ei pierzandu-si viata.
Un alt studiu de specialitate arata ca o treime din pacientii care au suferit un atac de cord nu au prezentat nicio durere toracica. Majoritatea acestora sunt in varsta, de sex feminin sau diabetici.
Un atac de cord clasic are loc atunci cand cel putin una din arterele coronariene a fost treptat subtiata de o acumulare de colesterol si grasimi. Un cheag de sange se formeaza in spatiul subtiat si inchide complet sau partial circulatia sangelui. Lipsit de hrana, o parte din muschiul inimii sufera o vatamare si incepe sa moara. Ca orice muschi vatamat, acesta semnaleaza creierului situatia in care se afla. Creierul raspunde prin fibra nervoasa care produce durerea, avand de obicei ca rezultat o senzatie de apasare in piept, scrie erd.ro.
Medicii sustin ca a sistam la o explozie a cazurilor de infarct miocardic la tineri, iar marea problema este faptul ca pacientii ajung prea tarziu la un consult de specialitate. Si pentru ca semnalele unui infarct miocardic sunt usor de confundat, iar care sunt simptomele pe care trebuie sa le iei in calcul:
Durere toracica
Durerea in zona pieptului este, cu siguranta, unul dintre semnalele unui posibil atac de cord, insa nu este obligatoriu sa o resimti. Durerea poate fi intermitenta. Unii simt ca o presiune imensa pe piept. Din clipa declansarii acestui simptom este timp suficient pentru a ajunge la un medic.
Dureri de maini
Un alt simptom este durerea de brate. De obicei, durerea se resimte mai proeminent pe bratul stang. Uneori, durerea poate proveni din zona pieptului si se poate extind la brate. Cand acest tip de durere apare fara sa aiba la baza vreun un motiv evident, ia legatura cu un medic.
Umflarea picioarelor si a mainilor
Picioarele si mainile umflate pot fi inca un semn nu tocmai bun pentru inima. Este semnalul ca muschiul cardiac nu poate pompa sange in mod eficient. In plus, o insuficienta cardiaca poate, de asemenea, afecta rinichii.
Ameteli
Ametelile pot avea cauze diverse. Ar putea surveni din cauza epuizarii, a somnului insuficient sau din cauza hidratarii insuficiente. Insa, in cazul in care, odata cu ameteala resimti si un disconfort in zona pieptului, ar putea fi semnalul unei insuficiente cardiace.
Batai neregulate ale inimii
Cand simti ca inima ta nu bate in mod normal, iar acest fenomen apare adesea, este foarte important sa mergi la un medic, intrucat acesta iti poate prescrie un tratament preventiv care va ajuta astfel impiedicarea producerii unui atac de cord.
Transpiratie abundenta
Transpiratia excesiva fara un motiv evident trebuie sa te ingrijoreze si sa ceri cat mai rapid ajutorul unui medic. Mergi la cel mai apropiat spital si evita sa te urci la volan.
Tuse persistenta
Tusea poate avea drept cauza schimbarile climatice bruste, dar atunci cand aceasta nu dispare o lunga perioada de timp, inseamna ca trebuie sa iei masuri. Acest lucru este cu atat mai important daca in familia ta exista un istoric bogat legat de bolile de inima.