Având rol detoxifiant şi diuretic, dieta cu citrice este recomandată persoanelor care vor să slăbească, precum şi celor care doresc să-şi întărească sistemul imunitar.
Consumul citricelor este recomandat, în general, tuturor persoanelor: copiilor, adulţilor, vârstnicilor, femeilor însărcinate. Cantitatea ideală pentru un aport echilibrat de vitamina C şi minerale este de 2-3 citrice de mărime medie pe zi, consumate ca atare sau sub formă de suc. Acidul folic şi potasiul din componenţa lor reduc colesterolul rău şi au proprietăţi antiinflamatoare. Pe de altă parte, excesul de citrice produce carenţe de calciu în organism, balonări şi alte tulburări digestive (diaree, greaţă, vomă, arsuri gastrice), dureri de cap, insomnie şi degradarea smalţului dinţilor.
Atenţie! Evită să mănânci coaja citricelor. De asemenea, pune-le 20 de minute în apă în care ai adăugat o linguriţă de bicarbonat şi 3-4 linguri oţet de mere la fiecare 200 ml de apă. Scoate fructele şi spală-le sub un jet de apă rece.
Sărace în calorii
Portocalele, grepfrutul, mandarinele şi lămâile sunt citricele cu cel mai ridicat conţinut de vitamina C. Această vitamină ajută la arderea grăsimilor şi creşte imunitatea organismului în faţa virusurilor şi bacteriilor. În acelaşi timp, citricele au un număr redus de calorii, conţinând, în schimb, multă apă, ceea ce contribuie la eliminarea toxinelor, precum şi a apei din organism. Dieta cu citrice trebuie să fie însoţită de un regim alimentar variat, sărac în grăsimi sau în alimente bogate caloric, cum sunt dulciurile.
În decurs de o săptămână se pot pierde 2-3 kilograme. Dieta cu citrice nu trebuie urmată mai mult de o săptămână.