Slabeste mancand mai mult! Dieta care face minuni

0
73

Numaratul caloriilor si cititul etichetelor de pe ambalajul produselor din supermarket poate fi o corvoada pentru persoanele aflate la dieta si care se simt constranse de faptul ca trebuie sa manance putin. Totusi, poti pierde in greutate mancand mai mult si nu mai putin, potrivit unui nou studiu citat de DailyMail, atata vreme cat consumi alimente cu densitate energetica scazuta. 

Aici sunt incluse pastele, orezul, fructele si legumele pentru ca au mai putine calorii per gram fata de alimentele cu continut energetic ridicat, cuum sunt branzeturile sau biscuitii. Asta inseamna ca poti sa mananci portii mai mari si sa ramai cu o talie mai subtire decat cei care un regim alimentar bogat in alimente cu continut energetic ridicat. Expertii spun ca senzatia de satietate reprezinta cheia pentru a pierde in greutate, iar portii mai mari inseamna ca nu ti se va face foame de-a lungul zilei si astfel nu vei apela la diverse gustari nesanatoase.

Cercetatorii de la Universitatea din Leeds sustin ca „foamea este principala bariera in calea incercarilor de a pierde in greutate”. Din studiu au facut parte femei supraponderale si obeze care luau parte la programul de pierdere in greutate Slimming World. Acestea au fost supravegheate timp de 14 saptamani, alaturi de alte femei, folosindu-se o schema agreata de NHS Live Well. Cercetatorii au descoperit ca femeile care au urmat programul Slimming World, bazat pe consumul de alimente cu continut energetic scazut, au pierdut mai multe in greutate decat femeile care au urmat schema NHS, care presupune cuantificarea numarului de calorii. 

Potrivit studiului, femeile din cadrul echipei Slimming World au pierdut in medie 5,8 kg, adica 6,2% din masa corporala si au fost foarte motivate sa continue dieta. Femeile din echipa NHS, care au avut ca obiectiv un consum de maxim 1400 de calorii pe zi, au pierdut in medie 3,3 kg, adica 3,8% din masa corporala. Studiul a mai indicat faptul ca femeile care au consumat alimente cu nivel energetic scazut, au mancat mai mult dar cu mai putine calorii si astfel li s-a facut foame mai rar. 

Coordonatorul studiului, dr. Nicola Buckland, a declarat: „Foarte multi oameni renunta la diete pentru ca li se face foarte foame intre mese. Studiul nostru indica faptul ca mesele care sunt bazate pe alimentele cu un continut energetic scazut pot sa contribuie la depasirea senzatiei de foame dintre mese. Alimentele cu indice energetic scazut contin mai putine calorii, permitand astfel un consum mai mare, cu un aport caloric mai mic si cu o senzatie de satietate prelungita. De exemplu, pentru a consuma 100 de calorii, o persoana ar trebui sa manance in jur de 250 de grame de morcovi si nu doar 20 de grame de ciocolata. Evident, senzatia de satietate va fi mult mai mare dupa aceasta cantitate de morcovi.”

Jacquie Lavin, conducatoarea departamentului de nutritie si cercetare de la Slimming World a adaugat: „ Acest studiu dovedeste clar ca slabitul nu sta in numaratul caloriilor si mancatul portiilor mici. Traim cu impresia ca trebuie sa fim foarte stricti atunci cand vrem sa slabim – sa numaram si sa cantarim totul si sa reducem portiile- dar aceasta abordare restrictiva nu face decat sa ne faca sa ne simtim si mai infometati. Alimentele cu densitate energetica scazuta le includ si pe acelea bogate in apa, fie inainte, fie dupa gatire, cum sunt orezul si pastele si, de asemenea, fructele si legumele”.

Alimentele cu densitate energetica mare – cu mai multe calorii per gram – contin adesea multe grasimi, asa cum este cazul branzeturilor, biscuitilor, ciocolatei si dulciurilor, maionezei si untului. Carnea si pestele sunt considerate alimente cu densitate energetica medie si ar trebui sa faca parte dintr-o dieta echilibrata, potrivit British Nutrition Foundation.

Studierea celor 78 de femei supraponderale si obeze a fost prima situatie in care au fost comparate metodele Slimming World si NHS Live Well. Femeile au fost tinute sub observatie de-a lungul unui program de 14 saptamani si au fost analizate si tiparele de hranire ale acestora. In zilele in care au mancat alimente cu densitate energetica scazuta, participantele la studiu au consumat cu pana la 1,2 kg de mancare mai mult, dar au avut un aport caloric mai scazut. In acele zile au avut un aport caloric de 1901 calorii spre deosebire de zilele in care au consumat alimente cu densitate energetica mare, situatie in care aportul caloric a fost de 2958 de calorii. Cele 37 de participante la programul Slimming World au mers saptamanal la procesul de cantarire, iar cele 41 de participante din cadrul programului NHS au beneficiat doar de sprijin online. Concluziile au fost publicate in Journal of Nutrition. sursa: eva.ro