Slabeste sanatos urmand sfaturile specialistilor

0
91

In spatele mancatului compulsiv se afla emotii pe care incercam sa le depasim prin satisfacerea poftelor. Nutritionistii ne invata sa slabim sanatos fara a cadea in capcana propriilor provocari emotionale si frustrarii restrictiilor alimentare.

Ori de cate ori vorbim de persoane supraponderale sau obeze ne concentram mai mult asupra kilogramelor suplimentare, a dietelor ce trebuie urmate si a problemelor de sanatate ce vin la pachet odata cu greutatea. Psihologii spun insa ca nu trebuie sa rezolvam doar afectiunea, ci si lucrul ce a provocat-o. Iar pentru asta nu trebuie sa evitam sa cerem ajutor specializat. „Cand esti supraponderal sau obez greutatea este o consecinta, un simptom al unei probleme de alimentatie. Insa aceasta problema are de obicei o cauza de natura emotionala – o stima de sine scazuta, lipsa autocontrolului, nevoia de atentie. Radacinile problemelor pot, de multe ori, sa se intinda pana in copilarie. Nestiind ce sa facem cu emotiile negative incercam sa le rezolvam prin mancare. Mancand evitam, de fapt, confruntarea cu emotii prea puternice, ne oferim un pic de confort, o recompensa. Ceea ce simtim atunci cand avem nevoie de mancare este de fapt tristete, teama, respingere,  singuratate. Avem nevoie sa fim macar buni cu noi insine, iar mancarea este un surogat facil. Oferindu-ne asta ne simtim un pic mai iubiti“, sustine psihologul Simona Popescu.

Inainte sa pleci pe drumul dietei, psihologii spun ca trebuie sa-ti setezi si sa intelegi foarte bine cateva lucruri. Inainte de orice, nu-ti crea asteptari nerealiste. Nu doar ca e aproape imposibil sa slabesti cateva zeci de kilograme intr-o luna sau doua, dar e si teribil de periculos. Obezitatea morbida care pune viata pacientului intr-un pericol iminent este singura exceptie de la regula si aici, oricum, medicii sunt singurii care trebuie sa intervina. In al doilea rand renunta la ideea de a urma o dieta drastica. Ai toate sansele sa abandonezi rapid si sa revii rapid la greutatea initiala sau chiar mai mult decat atat. Dieta trebuie sa te educe, sa te invete sa urmezi un stil de alimentatie corect si sanatos.

„Observa tot ce nu a functionat pana acum, ca sa stii ce sa nu mai repeti. Aminteste-ti ce te-a ajutat cand ti-a fost greu, cine te-a ajutat si ce resurse ai avut. Fa-ti sperante realiste, seteaza-ti obiectiv pe termen lung si foarte lung – scopul nu e doar sa slabesti, ci sa iti mentii greutatea obtinuta si sa pastrezi obiceiurile alimentare de dinainte. Toate acestea cer timp“, adauga psihologul Simona Popescu.

„Orice dieta drastica sau care presupune infometare va crea, in primul rand, carente nutritionale grave, ce atrag cu ele probleme de sanatate majore. In al doilea rand va duce la o incetinire drastica a metabolismului, ceea ce presupune ca ulterior organismul va absorbi ca un burete tot ce va primi. Celulele grase se vor umfla, vor deveni toxice si se vor depozita in tesuturi“, este de parere Luiza Eacobescu, nutritionist Toman Diet Romania.

Specialistii in nutritie spun foarte clar: o dieta echilibrata si de succes presupune echilibru. Trebuie sa ofere organismului toti nutrientii necesari si sa respecte fara abatere regula celor 3 mese principale si 2 gustari pe zi, astfel incat nivelul glicemiei sa ramana constant si sa nu apara senzatia lesinatoare de foame.

„Mancarea trebuie sa fie cat mai variata si naturala. Alegeti o sursa de proteina de calitate, pentru ca aceasta confera senzatia de satietate, ajuta la slabitul din masa de grasime si in acelasi timp ajuta la mentinerea musculaturii si regenerarii celulare. Evitati consumul alimentelor procesate si de zahar si eliminati sau reduceti consumul de alcool. Acesta din urma afecteaza ficatul, principalul organ in metabolizarea grasimilor. Şi nu in ultimul rand, invatati si respectati asocierea corecta a alimentelor“, recomanda  nutritionistul Luiza Eacobescu. Şi nu uitati sa apreciati partile pozitive ale unei diete: incepi sa te misti mult mai usor, starea de sanatate se imbunatateste iar hainele se aseaza mai bine. sursa: adevarul.ro