Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspecta POP MONICA DANIELA, manager al Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice – Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
– abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit in forma continuata (4 acte materiale);
– conflict de interese.
Din ordonanta intocmita de procurori au rezultat aspecte ce contureaza suspiciunea rezonabila potrivit careia:
Suspecta Monica Daniela Pop, in calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice – Bucuresti, la datele de 13 iunie 2003, 25 octombrie 2007, 1 decembrie 2007 si 29 noiembrie 2012, a incheiat, cu incalcarea legislatiei primare, patru acte aditionale la un contract de inchiriere ce fusese incheiat anterior, cu o societate comerciala.
Concret, in exercitarea atributiilor de serviciu, suspecta a incalcat prevederile art. 14 si 16 din Legea 213/1998 raportat la art. 1 si 2 din H.G. 1069/2002.
Prelungirea contractului de inchiriere s-a facut nelegal, deoarece, pentru respectarea prevederilor din Legea 213/1998 raportat la H.G. 1069/2002, exista obligatia legala ca, incepand cu anul 2003, inchirierea spatiilor din cadrul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti sa fie efectuata de catre Administratia Fondului Imobiliar al Unitatilor Sanitare Publice – Sector 1 si ulterior de catre Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice din cadrul Consiliului Local Sector 1 Bucuresti, iar sumele de bani incasate cu titlu de chirie sa revina fie primariei Sectorului 1 (administrator), fie Primariei municipiului Bucuresti (proprietar).
In plus, Consiliul Local Sector 1 a stabilit un cuantum minim al chiriei pentru inchirierea de spatii pentru servicii medicale si alte activitati decat cele medicale (alimentatie publica) aflate in administrarea Administratiei Fondului Imobiliar al Unitatilor Sanitare Publice – Sector 1. In cazul de fata insa, chiria stabilita prin cele patru acte aditionale a fost sub acel prag minim.
Prin aceasta, a fost cauzata o paguba bugetului Primariei Municipiului Bucuresti si/sau bugetului Primariei Sectorului 1 Bucuresti in valoare de aproximativ 24.478 euro si, corelativ, a fost creat un folos de aceeasi valoare societatii comerciale care a inchiriat spatiul in incinta spitalului.
La data 28 noiembrie 2012, in calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice – Bucuresti, in exercitarea atributiilor de serviciu, suspecta Monica Daniela Pop a participat, in cadrul sedintei Consiliului de Administratie al Spitalului Clinic de Oftalmologie, la luarea unei decizii privind incheierea unuia dintre actele aditionale la contractul de inchiriere, decizie prin care s-a obtinut, in mod direct, un folos patrimonial pentru o societate comerciala cu care suspecta s-a aflat in raporturi de munca. Astfel, in perioada 01.03.2007-14.01.2011, aceasta a fost angajata cu contract de munca cu norma partiala la respectiva societate comerciala. Fiind vorba de o perioada de cinci ani ce precede data incheierii documentului, sunt intrunite conditiile care definesc conflictul de interese.
Suspectei Pop Monica Daniela i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.