Societatea civila ii solicita lui Klaus Iohannis o dezbatere pe tema fracturarii hidraulice inainte de turul 2

0
91

Avand in vedere importanta extrema a subiectului fracturarii hidraulice pentru extragerea hidrocarburilor neconventionale (gaze de sist, gaze de carbune de mina etc.), reprezentantii societatii civile i-au solicitat candidatului la alegerile prezidentiale, printr-o scrisoare semnata de peste 40 de ONG-uri si grupuri  active pe subiectul gazelor de sist, o intalnire televizata inainte de turul doi al alegerilor. Aceasta intalnire are rolul de a-i solicita acestuia sa garanteze, printr-un angajament scris, o dezbatere echitabila, transparenta si incluziva pe aceasta tema, in care vocea celor care militeaza, cu dovezi stiintifice, impotriva fracturarii hidraulice, sa fie, in sfarsit auzita si luata in seama.

Mentionam ca acest pas catre candidatul ACL nu reprezinta manifestarea unei preferinte electorale a celor care se opun fracturarii hidraulice si gazelor de sist, fiindu-ne cunoscut faptul ca ambii candidati ramasi in cursa s-au declarat pentru exploatarea gazelor de sist, desi Klaus Iohannis vorbeste de garantii privind aceasta tehnologie. In acelasi timp, contracandidatul sau, Victor Ponta, a inceput o campanie desantata pentru promovarea gazelor de sist, fara nicio dezbatere, fara nicio garantie de mediu, fara a lua in considerare niciun protest al comunitatii locale, desconsiderand si acuzandu-i pe cei care se opun ca primesc finantare ruseasca (in conditiile in care Campia de Vest este concesionata catre NIS, subsidiara a Gazprom, pentru exploatarea gazelor de sist, ceea ce arata absurditatea acestor acuzatii).

Cunoscand pornirile antidemocratice, antipluraliste, dovedite in cei peste doi ani de mandat ca prim-ministru ai lui Victor Ponta, societatea civila din Romania, care militeaza impotriva fracturarii hidraulice, il considera pe acesta ca profund opus ideii de manifestare a societatii civile, si considera ca orice dialog cu acesta pe subiectul fracturarii hidraulice, nu poate duce la absolut niciun rezultat. Mai mult, stiind modul in care a evitat orice dezbatere, societatea civila stie apriori faptul ca acest candidat nu va accepta o asemenea intrevedere in campania electorala. Cu atat mai putin dupa.

Pe de alta parte, candidatul Klaus Iohannis promite o alta abordare in politica, in care sa existe dialog si respect fata de toate parerile. Fiind campanie electorala, si fiind deja extrem de dezamagiti de intoarcerea la 180 de grade a lui Victor Ponta pe subiectul gazelor de sist si al proiectului de la Rosia Montana, societatea civila doreste sa primeasca o dovada clara de la Klaus Iohannis ca este cu adevarat deschis catre acest mod de a face politica, nu doar in declaratii. Societatea civila din Romania nu mai crede in promisiunile politicienilor si doreste garantii de la acestia. Mingea este acum in terenul politicienilor care promit un alt mod de a face politica.

Astfel, societatea civila din Romania si diaspora (problema gazelor de sist este una extrem de importanta pentru diaspora, care a protestat in nenumarate randuri in solidaritate cu protestele de aici, si le-a sprijinit, inclusiv financiar) asteapta un raspuns al candidatului Iohannis la aceasta solicitare. Absenta unui asemenea raspuns va fi evaluata corespunzator de catre cei care au solicitat aceasta intrevedere, sustinuti de mii de romani din tara si diaspora. Speram inca in intelepciunea unora dintre politicienii romani, care vor intelege faptul ca societatea civila din Romania este o voce pe care trebuie sa o asculte cu atentia cuvenita.

Lista ONG-urilor si grupurilor informale care au semnat scrisoarea adresata dlui Klaus Iohannis:

 ONG-uriRomania:

Asociatia Eco-Civica

TERRA Mileniul III

Pachamama Romania

Grupul de Interventie Civica, Brasov

Pro NaturaTimis

Asociatia de Dezvoltare Durabila Urbania

Centrul pentru Studii si Initiativa Civica Arad

Miscarea Eurocivica Romana

Asociatia Profesionistilor in Protectia Mediului Inconjurator

Asociatia Quantic, Bucuresti

Neuer Weg, Sighisoara

Edelwais, Bucuresti

Centrul pentru Resurse Civice, Constanta

Academia Civica Bihor

Miscarea Civica Revolutia Curata, Sibiu

Fundatia ADV Romania

Fundatia Culturala Harry Tavitian

Asociatia Razesilor pentru o Moldova Curata, Neamt

Asociatia Civica Dreptate

Asociatia Scutul Albastru

Grupuri informale Romania:

Grupul fara Fracturare

Activisti fara Frontiere

Cluj Antifrack

Grupul Social pentru Apararea Drepturilor Animalelor

Dudestii Vechi fara Fracturare

Beba Veche fara Fracturare

Rezistenta Puiesti

Miscarea deRezistenta Barlad

DobroGeea

Grupul Barladenilor impotriva Fracturarii Hidraulice

Vama Verde, filiala Gara Banca

Diaspora

New Ecologist- Londra (grup al tinerilor din diaspora de la Londra)

Economic and Social Change (grup al tinerilor din diaspora de la Londra)

Grupul de initiativa Civica „Vienna against Fracking”

Salvemos Rosia Montana, Madrid

Romanii din Italia impotriva gazelor de sist

Torino pentru Rosia Montana

Canada Saves Rosia

Warned, Canada

Grupul Rosia Montana Paris

SOS Rosia Montana Bruxelles

Acestor semnaturi li se adauga de mii de cetateni romani care ar fi dorit sa semneze in nume propriu, si care au protestat si protesteaza in diferite moduri impotriva fracturarii hidraulice. Aceasta listaa fost colectata in decurs de nici 24 de ore de la elaborarea scrisorii deschise. Cu siguranta sprijinul pentru acest demers este mult mai mare. La ele se adauga cele peste 25 de orase si comune din Romania, care au interzis fracturarea hidraulica pe teritoriul lor, atat in faza de explorare, cat si in faza de exploatare.