Sociolog: Increderea romanilor in Biserica Ortodoxa a scazut dramatic! Este pentru prima oara de la Revolutie cand se intampla una ca asta

0
76

Increderea romanilor in Biserica a scazut sub 50%, a spus sociologul Alin Teodorescu, la Digi24, fiind pentru prima data de la Revolutie cand se intimpla acest lucru. Pe de alta parte, increderea in Justitie a crescut peste 50 la suta.

„Increderea in justitie in Romania e uimitoare, peste 50%, ceea ce ne-a normalizat. Societatea romaneasca a devenit echivalentul societatilor din Occident. Si abia acum in lupta asta din ultimele zece luni, de la alegeri, se vede ce important a fost pachetul de legi pe justitie din 2004. Tineti minte ce lupta a fost sa scoatem legile justitiei. A determinat seprarea judecatorilor de legislativ. Abia acum se vede cat de important a fost”, a spus Alin Teodorescu, la emisiunea In fata ta, potrivit Digi24.

„Acum 20 de ani, Romania era o democratie originala. Cand intrebai publicul in cine are incredere, spunea: Biserica, mass media si Armata. Luna de luna era asa, era plictisitoare. Acum, Biserica e sub 50% grad de incredere, justitia se apropie de 60%, pompieri si SMURD – 80%. Anumite parti ale statului incep sa castige. Mass media a cazut si ea sub 50%, e o discutie de ani de zile. Din decembrie 89, Romania a fost caz special, sute de posturi in mai putin de 10 ani, presa si a fi jurnalist era o demnitate la un moment dat”, a mai precizat sociologul.

Sondajul IMAS este realizat lunar pe un esantion de 1000 respondenti, prin telefon, iar marja de eroare e de plus minus 3%.

Evenimentul ar trebui sa puna pe ganduri pe liderii BOR. Scaderea drastica a increderii romanilor in aceasta Institutie este explicabila prin prisma evenimentelor din ultima vreme. Nu doar mercantilismul si arghirofilia intolerabile ale unor inalti sau mici prelati a scandalizat societatea civila, cat mai ales scandalurile sexuale recente. Semnalul trimis societatii prin strania gestionare a acestor scandaluri este simpla si poate fi rezumata in doua cuvinte: „dubla masura”: daca esti inalt ierarh precum Corneliu de la Husi poti avea orice orientare sexuala doresti, ba chiar cocheta si cu pederastia, in cele din urma ramai imun si inatacabil in fata legii statului ca si in fata celei bisericesti. Te poti retrage in glorie, neatins, nepedepsit, bine mersi sa iti papi linistit averea stransa din jaful contribuabililor piosi. Dar daca esti un simplu preot ca Pomohaci vei fi rapid executat, exclus din preotie si stigmatizat. Totul foarte rapid.

Daca alte institutii, de bine de rau au inceput un oaresce proces de reforma, mai de ochii lumii europene sau nu, Biserica a ramas singura Institutie de pe plaiurile mioritice care refuza cu obstinatie sa se reformeze si sa inceapa un proces de purificare serioasa. Dar asupra bolilor si pacatelor BOR vom reveni. Pe moment putem constata ca trendul scaderii increderii este firesc. Nu poti avea incredere intr-o Institutie care promoveaza modestia, saracia, puritatea, iar angajatii ei, prin faptele de zi cu zi ne ofera exemple de orgoliu luciferic, opulenta extravaganta si sfidatoare, totul agrementat cu o destrabalare de toate calibrele, inclusiv de unele care contrazic flagrant demersurile aceleiasi institutii in sprijinul familiei si dragostelii traditionaliste.