De 11 ani, in Africa se lucreaza la un proiect care ar putea schimba fata omenirii: “constructia” Marelui Zid Verde, o bariera de copaci care va strabate Africa de la vest la est si va impiedica avansul Desertului Sahara.
Este unul dintre cele mai importante proiecte de anvergura aplicat pentru solutionarea problemelor de mediu. O bariera de copaci care sa strabata un intreg continent, intr-o zona desertica de mii de ani, nu e deloc un proiect simplu, dar macar exista vointa si motivatie. Un bun exemplu, din care autoritatile romane ar avea multe de invatat, daca nu s-ar mai concentra pe profiturile imediate, de dragul electoratului.
Scopul Marelui Zid Verde este de a readuce la viata pamantul sterp si desertic care-i forteaza pe localnici sa-si lase in urma casele, pentru a supravietui.
“Zidul” strabate 13 state africane, are o lungime de 8.000 de kilometri si o latime de 15 kilometri. Pana acum Senegal a facut cel mai notabil progres. Aici, au fost plantati in jur de 11 milioane de copaci, dar proiectul continua si chiar a schimbat radical modul de viata al localnicilor, care nu mai traiesc la limita supravietuirii.
Liderul unui sat din Senegal a declarat intr-un interviu pentru BBC ca bariera de copaci are o contributie semnificativa in diminuarea procesului de desertificare. Acolo unde nu sunt copaci, vantul erodeaza pamantul pana il macina atat de mult, incat solul devine nisipos. Asa apare desertul.
Frunzele copacilor, in schimb, asigura, datorita ciclurilor anuale, un bun ingrasamant natural pentru sol, cresc umiditatea mediului inconjurator si fac umbra vara, astfel ca apa nu mai e risipita in cantitati enorme pentru irigatii.
Copacii plantati cu milioanele in Senegal se numesc acacia, o specie veche de milioane de ani, rezistenti la uscaciune, ale caror radacini cresc pana la mare adancime in sol si mentin apa in subteran. Localnicii au observat ca datorita arborilor acacia, puturi care secasera candva, acum s-au umplut din nou cu apa in subteran.
Pana nu demult, aici era o zona “moarta”, bantuita de seceta si de foamete. Acum, datorita umiditatii asigurate de arbori, oamenii pot creste diverse culturi care hranesc populatia.
In plus, studiile au aratat ca Marele Zid Verde contribuie si la cresterea economiei. Sigur, nu-ti imagina ca e raiul pe pamant. In Africa Centrala e in continuare saracie lucie, dar macar oamenii nu mai mor de foame si au si cateva locuri de munca asigurate.
Au renuntat la migratie si, daca urmeaza linia padurii, gasesc un loc pe placul lor unde se pot statornici. Chiar si numarul scolilor a crescut in Senegal, odata cu cresterea natalitatii.
Proiectul de reimpadurire a Africii a inceput in 2007, dar inca mai e nevoie de multi ani pentru a se finaliza cu succes. In total, costul se va ridica la 8 miliarde de dolari, dar merita eforturile, in loc sa arunci banii pe lucruri consumabile si inutile pentru indivizi si pentru grupuri (e valabil pentru institutiile care absorb sume enorme de bani anual, inclusiv cele ale ONU, care nu mereu trimit banii acolo unde ar trebui, altfel, multe probleme s-ar fi rezolvat).
Institutii precum Banca Mondiala, ONU, Uniunea Africana, Guvernul Irlandei si Gradinile Botanice din Marea Britanie au oferit sprijin financiar masiv pentru continuarea proiectului si speram ca exemplul va fi urmat si de alte guverne.