Plenul Parlamentului se va reuni marti, de la ora 13,00, in sedinta comuna, pe ordinea de zi figurand numirea presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), propunerea transmisa Parlamentului de premierul Mihai Tudose fiind Sorin Grindeanu. Ordinea de zi a fost stabilita luni in sedinta Birourilor permanente reunite. Pe 24 octombrie, Comisia economica, industrii si servicii din Senat si Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor au adoptat un raport favorabil privind nominalizarea lui Grindeanu la conducerea ANCOM.
In cadrul audierilor, Sorin Grindeanu a precizat ca a absolvit studii superioare in domeniul informaticii, avand un masterat in domeniul bazelor de date. Ulterior, a fost cadru didactic la Universitatea din Timisoara timp de trei ani. De asemenea, a lucrat in administratia locala, dar si in mediul privat, detinand functii de conducere la doua companii care aveau legatura cu domeniul comunicatiilor. Grindeanu a detinut de asemenea functia de viceprimar al Timisoarei, a fost mai apoi deputat, ministru al Comunicatiilor, presedinte de consiliu judetean, iar ulterior prim-ministru.
Grindeanu a sustinut ca este necesara "urgent" o revenire la normalitate in cadrul ANCOM, in conditiile in care "cel putin doua actiuni au stricat rotitele in interiorul" institutiei: aprobarea unei noi organigrame, "care nu a fost foarte bine discutata si care se potriveste mai mult cu alte institutii", si "anumite detasari, intr-un numar foarte mare, de la alte institutii catre ANCOM". El a subliniat, de asemenea, importanta "conditiilor corecte si tarifelor rezonabile" pentru exercitarea dreptului la acces la proprietatea publica, in vederea facilitarii amenajarii digitale a teritoriului.
Fostul sef al ANCOM Adrian Dita si-a prezentat demisia pe 20 octombrie. El fusese numit in functie de Parlament pe 11 mai. Dita a fost acuzat de membrii celor doua comisii parlamentare la audierile din 27 septembrie si 17 octombrie de reorganizare "abuziva" a institutiei, anunta Agerpres.
Totodata, in sedinta comuna a Parlamentului de marti vor fi desemnati si cei doi consilieri pentru posturile vacante de la Curtea de Conturi.
* De asemenea, pe ordinea de zi se va afla si solicitarea de prelungire cu 60 de zile a termenului de depunere a raportului Comisiei parlamentare speciale de ancheta pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor prezidentiale din 2009 si de rezultatul acestora.