Gândirea pozitivă și optimismul pot fi instrumente eficiente de gestionare a stresului. Cum să stai de vorbă cu tine în așa fel încât să te încurajezi singur și să îți crești calitatea vieții?
Dialogul interior depinde în mare de felul tău de a fi și poate avea atât efecte negative, cât și pozitive: dacă ești un optimist, discuțiile cu sine pot avea o nuanță pozitivă de speranță, dacă ești pesimist, și discuțiile cu tine însuți pot avea tendința să fie negativiste. Însă, dacă ai impresia că dialogul interior devine prea negativist, poți învăța să-l transformi. În acest fel, ai șansa de a deveni o persoană care gândește pozitiv și vei observa că există și beneficii pentru sănătate.
De ce e bine să gândești pozitiv?
Dialogul interior îți poate spori performanțele la muncă și starea generală de spirit. O privire mai optimistă asupra vieții poate avea și beneficii pentru sănătate, precum o vitalitate crescută, un sistem imunitar mai puternic, o mai bună sănătate cardiovasculară, reducerea stresului și a riscului de deces prematur, scrie doc.ro.
Nu este clar de ce optimiștii și persoanele care au dialoguri interioare pozitive obțin aceste beneficii, însă cercetările sugerează că acești oameni ar putea avea abilități mentale care îi ajută să rezolve mai ușor problemele care apar și să facă față mai ușor greutăților vieții. Astfel, ei reduc efectele nocive ale stresului și ale anxietății.