Starea vremii si reumatismul: ce este de stiut

0
52

Legatura dintre schimbarile bruste de vreme si durerile reumatice nu e un mit. Desi oamenii de stiinta stiu ca la originea acestei stari se afla schim­barile bruste de temperatura si presiune atmosfe­rica, ei nu au descoperit inca si mecanismul exact prin care acesti factori pot spori suferinta bolna­vilor meteosensibili.

Meteosensibilitatea reprezinta, de fapt, ampli­ficarea simptomatologiei reumatismului, dar si a altor boli la variatiile atmosferice, in sensul ampli­ficarii expresiei clinice a bolii, ce poate evolua spre situatii de decompensare agravante. Ea doar accen­tueaza anumite suferinte latente, pe care le avem deja.

Potrivit psihologilor, schimbarile meteo, dife­rentele bruste de temperatura si deviatiile de pre­siune atmosferica pot influenta energia care circula prin corpul nostru.

In timp ce vremea calduroasa ii binedispune pe cei mai multi dintre noi, ploaia se rasfrange negativ si ne provoaca indispozitie. Atunci cand afara e foarte frig sau excesiv de cald, dar si in perioadele de tranzitie, reumatismul se poate acutiza. Mili­oane de oameni reactioneaza la fel la scaderea presiunii, indeosebi primavara, atunci cand fron­turile atmosferice sunt foarte rapide si intregul or­ga­nism (in primul rand sistemul circulator) obo­seste repede. Nu trebuie sa intelegem ca oscilatiile meteorologice ne imbolnavesc in adevaratul sens al cuvantului. Trecerea de la un front atmosferic la altul poate doar declansa ori accentua anumite suferinte. D.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.