Legatura dintre schimbarile bruste de vreme si durerile reumatice nu e un mit. Desi oamenii de stiinta stiu ca la originea acestei stari se afla schimbarile bruste de temperatura si presiune atmosferica, ei nu au descoperit inca si mecanismul exact prin care acesti factori pot spori suferinta bolnavilor meteosensibili.
Meteosensibilitatea reprezinta, de fapt, amplificarea simptomatologiei reumatismului, dar si a altor boli la variatiile atmosferice, in sensul amplificarii expresiei clinice a bolii, ce poate evolua spre situatii de decompensare agravante. Ea doar accentueaza anumite suferinte latente, pe care le avem deja.
Potrivit psihologilor, schimbarile meteo, diferentele bruste de temperatura si deviatiile de presiune atmosferica pot influenta energia care circula prin corpul nostru.
In timp ce vremea calduroasa ii binedispune pe cei mai multi dintre noi, ploaia se rasfrange negativ si ne provoaca indispozitie. Atunci cand afara e foarte frig sau excesiv de cald, dar si in perioadele de tranzitie, reumatismul se poate acutiza. Milioane de oameni reactioneaza la fel la scaderea presiunii, indeosebi primavara, atunci cand fronturile atmosferice sunt foarte rapide si intregul organism (in primul rand sistemul circulator) oboseste repede. Nu trebuie sa intelegem ca oscilatiile meteorologice ne imbolnavesc in adevaratul sens al cuvantului. Trecerea de la un front atmosferic la altul poate doar declansa ori accentua anumite suferinte. D.F.