Potrivit acestor date, 4.444 de fapte de pedofilie au fost semnalate autoritatilor Bisericii.
„Intre 1950 si 2010, in ansamblu, sapte la suta dintre preoti au fost autori prezumtivi” de abuzuri sexuale asupra copiilor, a declarat Gail Furness. In unele dieceze, proportia a ajuns la 15% de preoti suspectati de pedofilie. „Marturiile sunt similare si deprimante. Copiii au fost ignorati sau mai rau, pedepsiti. Acuzatiile nu au facut obiectul niciunei anchete,” a adaugat Furness.
Preotii „au fost mutati”, a mai spus ea. „Parohiile si comunitatile unde au fost transferati nu le cunosc trecutul. Documentele au fost distruse”. Varsta medie a victimelor era de 10 ani pentru fete si 11 ani pentru baieti. Dintre 1.880 de pedofili suspectati, 90% sunt barbati. Ordinul St John of God Brothers este suspectat de cele mai grave abuzuri, cu 40% dintre membrii sai acuzati de pedofilie. Comisia a audiat mii de supravietuitori. Ea a investigat Biserica dar de asemenea scolile, orfelinatele, armata, asociatiile de tineret sau cluburile sportive, dupa mai mult de un deceniu de presiuni.
Biserica australiana a infiintat un Consiliu al Adevarului, Dreptatii si Vindecarii pentru a face fata plangerilor.
„Aceste cifre sunt socante, tragice, sunt imposibil de aparat”, a declarat directorul acestuia, Francis Sullivan, in fata comisiei. „Aceste date, adaugate la tot ce am auzit in ultimii patru ani, nu pot fi interpretate decat intr-un singur mod: este esecul masiv al Bisericii Catolice din Australia de a proteja copiii de abuzuri”.
Vaticanul urmareste activitatea Comisiei indeaproape.
Cel mai inalt reprezentant al Bisericii Catolice din Australia, cardinalul George Pell, „ministrul” economiei Vaticanului, a fost audiat de comisie cu privire la reactia sa la acuzatiile de pedofilie in randul preotilor in statul Victoria in anii 1970. Cardinalul a fost de asemenea acuzat personal de abuzuri cand era arhiepiscop de Sydney in 2002, ceea ce el neaga categoric.