Problemele din industria taximetriei trenează. Un grup de forță pare să țină în șah guvernul prin șantajul blocării centrelor marilor orașe dacă autoritățile nu cântă după cum li se spune. Vasile Ștefănescu, omul care pretinde că reprezintă interesele taximetriștilor, este urmărit penal într-un dosar de fraudă cu fonduri europene – DETALII. Cercetarea penală este în curs, dar nu pare că vrea să se retragă din viața publică și din funcția de reprezentare pe care o are în industria taximetriei.
Președintele COTAR este omul pe care Guvernul României îl girează în fruntea industriei de taxi. Este omul de care pare că ascultă atunci când reglementează domeniul transportului urban. Cel mai recent exemplu este exercițiul „democratic” de amendare a legii taximetriei unde Guvernul a scris după dictare. La începutul anului a fost nevoie de două proteste care au blocat tot traficul din București, inclusiv cel din subteran în plină iarnă pentru ca amendamentele care erau pe placul taximetriei să treacă așa cum a vrut Ștefănescu.
Guvernul pare să facă jocul taximetristului trimis în judecată pentru că de mai bine de două luni nu sunt în stare să reglementeze un domeniu care în alte țări europene este deja reglementat. De două luni de zile abuzurile poliției izvorâte din lipsa reglementării, care era în sarcina celor doi, continuă. Sunt peste 100 de șoferi lăsați fără mașinile personale. Sunt clienți care plătesc prețuri chiar de patru ori mai mari. Statul pierde bani pentru că aceste servicii nu funcționează la capacitate maximă. Toate acestea pentru moftul și buzunarul câtorva reprezentați de Ștefănescu.
Guvernul protejează interesele patronilor firmelor de taxi prin acești doi miniștri care nu fac altceva decât să-și bată joc de românii care folosesc aceste servicii. Patronii de taxi caută orice modalitate de a-și putea păstra puterea și de a-și tranzacționa, ilegal licențele pe diverse site-uri de vânzări. Ștefănescu a mers până acolo încât a cerut demisia unui înalt oficial al statului, în persoana președintelui Consiliului Concurenței atunci când instituția a demarat o investigație în rândul firmelor de taxi.
Interesele lui Ștefănescu și ale patronilor pe care-i reprezintă nu sunt deloc îndreptate către protejarea și ajutarea șoferilor de taxi care le aduc milioane de euro. Ei nu doresc dezvoltarea industriei de taxi, nu vor concurență. Vor monopol total asupra transportului urban, motiv pentru care pun presiune pe Guvern prin masa de manevră pe care o au laîndemână – șoferul de taxi plătitor de plan la patron. Atât și nimic mai mult.
Și dacă lucrurile nu sunt suficient de vizuale din textul de mai sus, poate clipul de mai jos este suficient de relevant pentru modul în care Ștefănescu și toți cei pe care îi reprezintă vor să facă transport de persoane în mileniul 3.