Romania este o tara in care rata natalitatii a scazut destul de mult in ultimii ani. Acest fenomen este intalnit nu doar in Romania, ci si la nivelul intregii Europe. insa oamenii de stiinta au ajuns la o concluzie neasteptata despre sarcina – poate fi contagioasa. Iata care au fost factorii care au condus la aceasta teorie!
In 2014, revista The American Sociological Association a publicat un studiu care a determinat oamenii de stiinta sa ajunga la o concluzie interesanta: sarcina poate fi contagioasa.
In timpul studiului, care s-a intins pe durata a 10 ani (din 1990 pana in 2000), cercetatorii au analizat datele a 1.720 de femei si au descoperit o tendinta foarte interesanta: mai mult de jumatate dintre femei au facut un copil pana la sfarsitul experimentului, noteaza eva.ro.
In timpul interviurilor, femeile au mentionat lucruri precum legaturi de prietenie, ceea ce ar fi putut fi un motiv probabil pentru o contagiune a sarcinilor. Acest lucru ar avea loc pentru ca oamenii tind sa actioneze in functie de mediul lor, iar interactiunile interpersonale influenteaza deciziile pe care le iau. Cu alte cuvinte, cand o femeie vede o prietena insarcinata, percepe sentimente pozitive. in subconstient, dorinta sa de a face copii este afectata. De asemenea, exista si alti factori posibili care determina o femeie sa schimbe directia intentiilor fertilitatii sale.
Daca vede ca prietena sa este capabila sa aiba grija de un copil, atunci are incredere ca va avea si ea aceste abilitati. Cand vede ca prietenele sale au devenit mame, o femeie poate simti ca a fost lasata in urma si va incerca sa le ajunga din urma pe prietenele sale, devenind la randul sau mama.
In mod surprinzator, legaturile de prietenie pot influenta, de asemenea, numarul de copii dintr-o familie. Motivele sunt aceleasi. Daca o prietena poate avea grija de mai multi copii, o poate face si aceasta. in plus, sentimentul ca ramane in urma este prezent si cand ea are un copil, iar prietena sa trei copii.
Un alt fapt interesant este ca acest element contagios nu exista si intre rude. Unii cercetatori explica acest lucru prin faptul ca prietenii pot avea o importanta mai mare pentru indivizi decat au rudele. Prin urmare, probabilitatea ca o femeie sa ramana insarcinata creste cu fiecare prietena care are un copil. Tu ai observat aceasta tendinta in cercul tau de prietene sau in alte grupuri? Nu ai vorbit niciodata cu prietenele tale ca ati putea face copii in acelasi timp, pentru a creste impreuna si deveni prieteni la fel ca voi?
(A.M.)