Jumatate din romani apreciaza ca „altcineva” este principalul responsabil pentru a le asigura veniturile de care vor avea nevoie dupa pensionare, in special statul, fapt ce explica interesul scazut fata de sistemul pensiilor private, potrivit unui studiu ING Pensii Private realizat online.
„In randul publicului roman exista tendinta evidenta de a «externaliza» responsabilitatea actiunilor necesare pentru a obtine la momentul pensiei un venit adecvat propriilor nevoi. Astfel, unul din doi participanti la studiul ING Pensii Private apreciaza ca «altcineva» este principalul responsabil pentru a le asigura veniturile de care vor avea nevoie dupa pensionare. Acest «altcineva» este reprezentat de stat – 37%, angajatorul – 11% si familia – 3%”, a declarat miercuri directorul general ING Pensii Private, Raluca Tintoiu, intr-o conferinta.
Ea a adaugat ca aceasta atitudine poate fi explicata si de lipsa de implicare a persoanelor care au dreptul legal de a detine o pensie administrata privat (Pilonul II) in alegerea informata si deliberata a fondului la care participa.
„Spre exemplu, la ING Pensii, un sfert din cei peste 1,8 milioane de participanti care detin un astfel de produs au fost repartizati aleatoriu de-a lungul timpului. Tendinta este semnificativ mai evidenta in randul tinerilor. Astfe, 22% din participantii repartizati aleatoriu catre fondul administrat de ING Pensii au varsta cuprinsa intre 20 si 25 de ani”, a spus Tintoiu.
Realizat online de IPSOS Research in iunie 2014 pe un esantion de 1.000 de persoane, studiul a scos in evidenta ca, pentru marea majoritate a romanilor, Pilonul II este singurul instrument financiar prin intermediul caruia economisesc pentru pensie.
„Chiar si asa, insa, oamenii nu au o imagine clara asupra sistemului de pensii administrate privat si a beneficiilor pe care le ofera acesta. Astfel, 86% dintre respondenti au declarat ca nu economisesc constant pentru pensie prin intermediul altor instrumente financiare, fie pentru ca nu reusesc (62%), fie pentru ca nu si-au propus (23%)”, a spus reprezentantul ING Pensii.
In acelasi timp, nivelul de informare si interes al publicului cu privire la Pilonul II este inca limitat.
Unul din trei respondenti (29%) nu stie ca are o pensie administrata privat, desi detine un astfel de produs, tendinta fiind mai accentuata in randul tinerilor cu varsta de pana la 25 de ani (38%).
„Este interesant de observat faptul ca, in randul celor 30% din respondenti care apreciaza ca nu sunt suficient de informati cu privire la Pilonul II, principalele motive au condus la aceasta situatie tin de faptul ca desi au primit informatii, nu le-au inteles (24%), dar mai ales de propria lipsa de interes (57%). In plus, aproape 20% din respondentii care au declarat ca au primit scrisoarea anuala de informare de la adminitratorul lor in 2014 nu au citit-o”, a spus Tintoiu.
Si in privinta nivelului de cunoastere a beneficiilor pe care le ofera Pilonul II exista un decalaj important. Astfel, unul din trei participanti la studiul ING Pensii nu stie ca fondurile acumulate din contributia la sistem ii apartin, sunt colectate in conturi individuale si nu sunt redistribuite actualilor pensionari.
De asemenea, 44% din participanti nu cunosc exact nivelul procentual al contributiei lunare si nu stiu ca suma acumulata si randamentul anual realizat de administrator se vor intoarce la ei in viitor sub forma unei pensii suplimentare, iar 38% nu stiu ce sume au acumulat pana in prezent in conturile individuale.
„In acelasi timp, 46% din respondenti nu sunt informati cu privire la faptul ca suma economisita in contul individual va fi mostenita de familie in situatia in care nu vor mai fi in viata la varsta pensionarii, iar peste un sfert nu stiu ca au optiunea de a se transfera la un alt fond de pensii administrat privat”, a afirmat directorul general al ING Pensii.
Potrivit datelor prezentate de administrator, Romania va avea in anul 2060 o populatie de 17,2 milioane de lei, de la 21,4 milioane in 2010, iar populatia activa va reprezenta doar jumatate din total (54%).
In acelasi timp, sub doua treimi din populatia activa va munci in 2060 si, ca atare, va contribui la bugetul de stat, sustinand un numar tot mai mare de pensionari din sistemul public.
In aceste conditii, rata de inlocuire a venitului prin pensie scade accelerat, urmand sa ajunga de la 36% in prezent la 24% in anul 2032. Cu alte cuvinte, in anul 2032, pensia va reprezenta 24% din ultimul salariu.
Cu active de 6,5 miliarde de lei, ING Pensii Private este cel mai mare administrator local de pe Pilonul II.
Pilonul II a fost lansat in mai 2008 si a ajuns la active de 17,35 miliarde de lei, la finele lunii august.
sursa:mediafax.ro