Bonurile de masa sunt de mult timp prezente si in Romania. Ideea care sta in spatele lor este aceasta: angajatii unei companii primesc zilnic o masa la locul de munca; insa in companiile unde nu exista cantina, angajatorii le ofera angajatilor cate un bon de masa pe zi lucratoare, pentru a-si acoperi cheltuielile pentru pranz.
Beneficii la oferirea acestor bonuri de masa exista de ambele parti: angajatorul primeste niste reduceri la taxele patronale, iar angajatii au zilnic bani pentru mancare. Insa, sunt bonurile de masa factori motivanti? Angajatii care le primesc le simt ca un semn de apreciere din partea patronului? Putem stii acest lucru doar intrebandu-i pe cei care le primesc!
Asadar, mi-am intrebat parintii, fiindca amandoi primesc din partea companiilor unde lucreaza, bonuri de masa Cheque Dejeuner. I-am intrebat daca ii motiveaza in vreun fel aceste tichete de masa si daca ar prefera sa primeasca bani in schimbul lor.
Mi-au raspuns ca aceste bonuri de masa le sunt foarte folositoare pentru ca in momentul in care le primesc, merg in supermarket si fac cumparaturi pentru intreaga luna. In acea zi ei cumpara bunuri de consum pentru toata familia, produse care de obicei ajung pentru toata luna respectiva. Mi-au mai spus ca prefera bonurile de masa in defavoarea banilor, deoarece pe bani vor vrea sa cumpere si diverse alte articole, nu doar produse alimentare, lucru ce ar afecta oarecum echilibrul financiar de acum. Faptul ca pe bonuri de masa pot sa cumpere doar produse alimentare este un beneficiu pentru parintii mei, deoarece astfel pot sa isi administreze mai bine bugetul.
S-au aratat multumiti de faptul ca primesc tichete de masa de la companie si motivati, stiind ca in alte institutii angajatorii nu ofera astfel de recompense. Asadar, bonurile de masa pot sa fie instrumente bune de motivare a angajatilor, lucru benefic pentru orice patron. Oferind astfel de tichete, angajatii vor fi mai implicati, mai responsabili, mai multumiti.