Suntem pentru vaccinul antigripal, dar nu ne vaccinam. De ce nu iau romanii in serios aceasta afectiune

0
71

In Romania, in sezonul rece 2017-2018 s-au inregistrat 129 de decese din cauza gripei si 1.700 de imbolnaviri, potrivit datelor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. Cu toate acestea, romanii nu iau in serioas aceasta afectiune. Potrivit studiului, „Parerea romanilor despre vaccinarea impotriva gripei“, realizat la finalul anului trecut, arata ca, 52% din romani se declara pro vaccinare, insa aproape 60% nu s-au vaccinat deloc impotriva gripei. Cel mai des invocat motiv este convingerea ca nu este necesar: 39%. Pe de alta parte, peste 50% din repondenti au avut gripa cel putin o data pe an in ultimii cinci ani, dar 47% din cei afectati de aceasta boala nu au apelat la consult medical.

Raspunsurile la chestionar atrag atentia asupra nevoii continue si sustinute de informare cu privire la vaccinarea impotriva gripei: aproximativ jumatate (45%) din participantii la studiu considera ca ar fi necesare mai multe campanii de informare. Aproape 5% din repondenti au spus ca nu stiau ca exista vaccinuri impotriva gripei. „Oricat de afectati ar fi romanii de gripa, ei refuza sa o ia in serios, desi numarul cazurilor si deceselor inregistrate este in crestere de la an la an si aceasta informatie este disponibila publicului. Din acest motiv, Mylan si-a asumat un angajament ferm, impreuna cu parteneri locali, in doua directii: cresterea gradului de informare a publicului despre impactul gripei si oferirea celor mai eficiente mijloace de preventie, ca parte a responsabilitatii pe care o vedem in pozitia noastra de producator de vaccinuri”, a spus Adrian Grecu, directorul general al Mylan in Romania si Head of South East Europe in cadrul companiei care a comandat studiul.

Printre principalele concluzii ale studiului se numara aceea ca romanii nu trec la actiune pentru a combate gripa. Recurg doar, cateodata, la informarea specializata: sapte din 10 romani obtin informatii despre gripa de la cadre medicale, dar, in acelasi timp, sase din 10 prefera sa caute online informatiile pe care le considera necesare. De asemenea, foarte putini romani se vaccineaza. Ca modalitati de reducere a riscului de gripa, romanii prefera aerisirea zilnica a locuintei  – 58,61%, utilizarea batistelor de unica folosinta urmata de aruncarea lor  – 54,58% – si spalatul pe maini  – 50,62%. Asta cu toate ca prevenirea prin vaccinare este recomandata atat de Organizatia Mondiala a Sanatati, cat si de Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile. Nici din punctul de vedere al comportamentului din timpul bolii nu stam mai bine: cei mai multi romani nu merg la medic. 46% dintre repondenti au spus ca nu au avut nevoie de consult medical. Conform cercetarii, cu toate ca putini romani aleg preventia prin vaccinare, jumatate dintre acestia constientizeaza totusi cat de mari sunt costurile asociate acestei afectiuni si impactul asupra economiei. Opt din 10 repondenti considera ca prevenirea gripei rezulta in primul rand in reducerea vizitelor la medic, iar o buna parte dintre ei iau in considerare si reducerea costurilor medicale legate de complicatiile gripei.(A.M.)