Secretul longevității supercentenarilor. Până în prezent, recordul de longevitate umană este deținut de Jeanne Calment. Franceza a murit la vârsta foarte avansată de 122 de ani. Un supercentenar, spun geriatrii. Și astăzi, o echipă de cercetători ar fi găsit în sfârșit secretul acestei longevități extraordinare într-un sistem imunitar formidabil.
Supercentenarii sunt acei oameni care au peste 110 ani. Desigur, nu sunt atât de multi. Dar analizând viața lor, geriatrii au putut să noteze un punct care pare comun tuturor. Poate cheia secretului longevității lor. Astfel, supercentenarii sunt relativ imuni la boli de tot felul. Iar cercetătorii de la Universitatea Riken (Japonia) susțin astăzi că fenomenul este direct legat de compoziția sistemului imunitar.
Secretul longevității supercentenarilor
Pentru a ajunge la această concluzie, au studiat două tipuri de celule imune – limfocite, care joacă un rol central în această problemă – colectate de la supercentenari și de la un grup de control. Au observat că limfocitele T prezente la supercentenari erau, pentru 80% dintre ele, citotoxice. Doar 10 sau 20% dintre aceștia din partea grupului de control.
Mai multe celule T citotoxice
Mai precis, geriatrii au descoperit că la supercentenari, limfocitele T de tip CD4 – convențional non-citotoxice – au dobândit statutul citotoxic. Cum? Printr-un proces pe care cercetătorii îl numesc expansiune clonală. Înțelegeți că multe celule au fost identificate ca provenind dintr-o singură celulă strămoș.
Cercetătorii văd supercentenarii ca modele bune de îmbătrânire sănătoasă. Un subiect crucial în societățile noastre moderne. Și aceste lucrări le permit astăzi să înțeleagă mai bine modul în care aceste persoane sunt protejate în mod natural împotriva bolilor și chiar împotriva cancerului.