SURSE – PNL a abandonat rapid solutia CCR in cel mai nou razboi politic cu PSD

0
76

În PNL s-a discutat neoficial despre variantele pe care le are partidul în contextul adoptării joi de către Parlament a unei Hotărâri prin care în același timp se aprobă prelungirea stării de urgență dar se introduc și anumite reguli noi pentru Guvern și alte instituții.

Parlamentul a votat joi prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile. În Hotărâre au fost introduse și o serie de noutăți:

Pe durata stării de urgență, restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți se dispune numai prin acte normative cu putere de lege

Modificarea, completarea sau abrogarea, după caz, a unor dispoziții prevăzute în acte normative cu putere de lege, motivate de prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 se dispune numai prin acte normative cu putere de lege

Guvernul va acționa pentru deplina respectare și aplicare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale

Periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate

În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate.

Surse liberale au declarat pentru ȘTIRIPESURSE.RO că a existat ideea atacării la CCR a Hotărârii și o parte din PNL-iști cred că sunt motive întemeiate: chiar dacă nu mai există un precedent la CCR pe această speță, totuși legea spune că Parlamentul nu poate schimba sau condiționa decretul prezidențial privind starea de urgență și ori îl aprobă, ori îl respinge, iar liberalii interpretează Hotărârea de joi drept un fel de completare a decretulului prezidențial.

Totuși, s-a discutat în PNL să nu se meargă la CCR. Au fost mai multe motive invocate aici. Liberalii au discutat informal că povestea s-ar fi complicat juridic prea mult și risca să se intre într-un blocaj care să pună în pericol luarea unor măsuri necesare în combaterea epidemiei.

Liberalii au mai calculat că din moment ce CCR nu se reunește fizic, ar dura prea mult până la o decizie a Curții Constituționale chiar dacă le-ar fi favorabilă.

Alt motiv discutat în PNL a fost că opoziția ar fi spus că liberalii fug de verificarea cheltuielilor guvernamentale de către Curtea de Conturi pentru că ar avea ceva de ascuns.