Semintele de susan contin mai multe proteine decat carnea, mai mult calciu decat laptele si o cantitate importanta de vitamina fertilitatii. Unul dintre primele condimente folosite de oameni a fost susanul. Originara din India, aceasta planta este astazi utilizata in cele mai variate moduri posibile. In China, planta este folosita la fabricarea cernelei, iar florile – in industria cosmetica, la obtinerea parfumului. Susanul este o planta tropicala de la care se folosesc cel mai mult semintele. Acestea contin vitamine, calciu, fosfor, acizi grasi nesaturati si lecitina. De asemenea, semintele de susan au cu 50% mai multe proteine decat carnea.
Tratament: Semintele de susan stimuleaza virilitatea datorita vitaminei E. Aceasta vitamina, denumita stiintific tocoferol, iar popular vitamina fertilitatii, este foarte importanta pentru functionarea corespunzatoare a organismului. Ea are rol in reproducere, in functionarea glandelor endocrine, asigura protectia vaselor sanguine, ficatului si altor organe.
Uleiul de susan are o valoare terapeutica ridicata si efecte afrodisiace, dar se poate folosi si pentru masaj. Susanul se recomanda pentru tratarea insomniei si in diferite boli de nutritie, din cauza aportului important de proteine. Semintele contin arginina, care previne formarea tumorilor, ajuta la detoxifierea ficatului si rinichilor, stimuleaza sistemul imunitar si fertilitatea. Planta are si efecte anticancerigene si antireumatice. Avand proprietati antifungice si bactericide, uleiul de susan este folosit la tratarea gingivitei si parodontozelor. Pentru prevenirea parodontozelor, doua-trei picaturi de ulei de susan trebuie aplicate seara pe gingii, dupa spalarea dintilor. Se maseaza usor, iar tratamentul se repeta in fiecare seara, timp de trei luni.
Uleiul de susan are efect laxativ, iar frunzele, bogate in substante mucilaginoase, sunt folosite in combinatie cu alte plante la tratarea dizenteriei si holerei. Uleiul de susan se obtine prin presare la rece, ceea ce asigura o pastrare a substantelor aromatice din compozitie. Prin incalzire, uleiul pierde o buna parte din acesti compusi nutritivi. De aceea, se recomanda folosirea lui la asezonarea salatelor. Laptele de susan se prepara din o ceasca de susan, un sfert de ceasca de miere si trei cesti de lapte. Ingredientele se mixeaza intr-un blender, iar amestecul rezultat se consuma rece. Faina de susan este bogata in aminoacizi. Contine de trei ori mai mult calciu decat laptele.