Egipteni, greci si romani vedeau in undele de parfum ale tamaiei o modalitate de a comunica cu zeii. Aceasta substanta divina continua sa fie produsa din rasina unui grup de arbori care fac parte din familia Boswellia, ce cresc pe malurile golfului Aden. insa yemenitii, care au stiut din vechi timpuri sa faca bani din comertul cu tamaie, ii confereau acesteia in special virtuti medicinale, noteaza cotidianul Le Nouvel Observateur.
‘in Yemen, folosirea tamaiei pentru a trata durerile a traversat secole. Chiar si astazi reprezentantii medicinei traditionale il recomanda pentru a combate inflamatiile, in special (in durerile) dentare, articulare si intestinale’, explica Jacques Fleurentin, farmacist si botanist.
Desigur, aceasta utilizare traditionala este data treptat uitarii in fata solutiilor medicinii moderne, insa proprietatile antiinflamatoare ale acestei rasini nu suscita mai putin interes din partea a numerosi cercetatori, in special in domeniul bolilor cronice ale intestinului.
Experimente recente, realizate in vitro pe pacienti, au dezvaluit capacitatea acidului boswellic extras din tamaie de a inhiba productia de leucotriene, molecule implicate in mecanisme inflamatorii responsabile de maladia Crohn si de rectocolita hemoragica. ‘O utilizare cu atat mai interesanta cu cat exista putine medicamente care sa trateze aceste patologii’, precizeaza Jacques Fleurentin.
in 2012, tamaia a fost inscrisa in Farmacopeea europeana, care certifica si stabileste normele de calitate pentru principiile active utilizate in medicamente, incadrand astfel eventuala dezvoltare de tratamente.
sursa: epochtimes-romania.com