In repaus, temperatura corpului uman este de aproximativ 37 o C. Ea este controlata de o regiune a creierului numita hipotalamus. In cazul unei infectii, sistemul imunitar declanseaza o serie de reactii de aparare, printre care si febra.
Anumite celule ale sistemului imunitar, denumite citokine, stimuleaza hipotalamusul ca acesta sa creasca temperatura corporala. Pentru a evita pierderile de caldura, corpul micsoreaza fluxul sangvin catre piele, si muschii se pot contracta spontan pentru a genera caldura. Astfel se formeaza frisoanele.
Febra, sau pirexia in limbaj medical, este utila in mai multe moduri. In afara de faptul ca jeneaza multiplicarea virusilor si bacteriilor, cresterea temperaturii corporale creste eficacitatea globulelor albe a caror sarcina este de a omori virusii.
In afara de febra, citokinele pot provoca si alte simptome ca: scaderea apetitului, somnolenta si apatie. Aceste simptome servesc la „anestezierea” bolnavului, astfel incat el nu mai are capacitatea sa-si faca singur rau. Simtindu-se rau, bolnavul economiseste energia pe care corpul sau o va folosi sa lupte contra infectiei.
Febra face deci parte din mecanismele de aparare ale organismului. Din acest punct de vedere se poate considera ca medicamentele care lupta impotriva febrei (sau antipiretice) impiedica organismul sa-si faca bine treaba.
Totusi, prudenta este necesara. Febra foarte mare (41 o C) poate reprezenta un pericol pentru organism. Atunci cand temperatura este foarte ridicata, functionarea anumitor enzime poate sa fie serios perturbata, creandu-se atingeri mai ales la nivelul inimii si creierului.
Nou-nascutii mai mici de 6 luni sunt in special afectati. Febra este de obicei mai puternica la copii decat la adulti. Intensitatea sa nu corespunde neaparat la gravitatea bolii. Ea poate aparea chiar si fara sa existe vreo infectie, de exemplu in caz de deshidratare si de hemoragie cerebrala. Si invers, unele infectii, cum ar fi tetanosul sau botulismul, nu provoaca mereu febra.
Asa ca daca ai febra, este recomandabil sa te odihnesti si mai ales sa bei multe lichide pentru a evita deshidratarea. Este recomandabila vizita urgenta la medic in caz de febra la copil mai mic de 6 luni.