Lipsa de mobilitate şi durerile articulare, des întâlnite la vârstnici, dar şi la tineri, se pot trata rapid cu ajutorul infiltraţiilor cu diferite substanţe. Această terapie ajută la protejarea cartilajului şi la reducerea inflamaţiilor, reducând durerile.
Infiltraţia presupune injectarea unei substanţe medicamentoase la nivelul ţesutului afectat, cu scopul de a îmbunătăţi funcţionalitatea. Important de ştiut este că infiltraţiile au rolul de a elimina nevoia altor tratamente mai agresive, cum sunt cele chirurgicale, potrivit clicksanatate.ro. În funcţie de zona afectată sau de substanţa folosită, infiltraţiile se pot realiza cu sau fără anestezic.
Recomandate pacienţilor cu artroză
În cele mai multe cazuri, infiltraţiile sunt indicate de specialist pacienţilor care suferă de afecţiuni degenerative ale articulaţiilor, cum este artroza (poate apărea la nivelul gâtului, spatelui, genunchilor, şoldurilor, degetelor de la mâini şi de la picioare).
„Cel mai frecvent, recomandăm infiltraţiile pentru bolile reumatismale de la nivelul genunchiului (gonartroza) şi mai rar pentru cele care apar la şold (coxartroză) sau la gleznă. De asemenea, utilizăm infiltraţiile şi după intervenţiile artroscopice, ele având rolul de a grăbi refacerea postoperatorie a articulaţiei“, spune medicul Codrin Huszar, medic specialist ortopedie, traumatologie, Spitalul Sanador, Bucureşti.
Se pot face şi cu sângele propriu
Infiltraţiile cu diferite tipuri de substanţe sunt un bun tratament şi pentru persoanele care suferă de afecţiuni ale tendoanelor (tendinopatiile umărului, „cotul tenismenului“, tendinopatia tendonului achilean), dar şi de dureri la nivelul călcâiului (fasciita plantară).
Pentru astfel de probleme, specialiştii recomandă infiltraţiile care presupun „recoltarea de la pacient a unei cantităţi de câteva zeci de mililitri de sânge propriu, care se prelucrează (concentrează) pe loc cu instrumentar special, obţinându-se astfel un produs bogat în factori de creştere.
Ulterior, el se injectează la nivelul diferitelor zone ale aparatului locomotor pentru stimularea proceselor de vindecare/regenerare“, explică medicul ortoped.