TeraPlast va solicita ajutoare de stat pentru 3 proiecte care au o valoare totală de 15 milioane euro

0
87

Grupul TeraPlast va depune cereri de finanțare la schema de ajutor de stat lansată luni, 10 septembrie, de Ministerul Finanțelor, pentru trei proiecte care au o valoare cumulată de 15 milioane de euro, a anunțat TeraPlast, într-un raport publicat luni, pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), informează Mediafax.

Compania precizează că unul dintre proiecte se va face în echipamente pentru divizia de mase platice, în valoare de 6,2 milioane de euro, din care 3,1 milioane de euro să fie alocați prin schema de sprijin din partea statului. Prin acest acest proiect, compania dorește să fie primul producător din România de granule fără halogen rezistente la foc, folosite pentru izolarea cablurilor electrice, potrivit TeraPlast.

„Depaco va deschide o unitate de producție într-o nouă locație, de 38 mii de metri pătrați în Băicoi – județul Prahova. Fabrica și liniile noi de producție vor asigura fluxuri optime de logistică/ depozitare și o capacitate de producție anuală de peste 10 milioane de metri pătrați de țiglă. Bugetul pentru construcție și creșterea capacității de producție este de 5,2 milioane de euro, din care 1,9 milioane euro ar urma să fie finanțați prin schema de ajutor de stat”, anunță compania în raportul publicat de pe BVB.

Cel de-al treilea proiect de investiții din cadrul grupului se referă la TeraGlass care va aplica pentru ajutor de stat cu un proiect de investiții de 3,5 milioane de euro. Obiectivul acestui proiect este un flux nou de producție de ferestre și uși termopan, complet automatizate, care va contribui atât la creșterea capacității de producție cât și la productivitatea muncii.

„Schema prin care Grupul TeraPlast a solicitat ajutor de stat are ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie și dezvoltare regional, iar în contextul aprobării finanțării, toate cele 3 proiecte vor fi demarate imediat”, precizează reprezentanții companiei.

Potrivit Teraplast, în 2017, a mai fost depus un proiect de sprijin din partea statului, în valoare de 13 milioane de euro, însă nu a fost aprobat.

„Pentru această investiție contribuția statului ar fi fost de 6,5 milioane de euro, însă proiectul nu a primit aprobare, astfel încât compania a finanțat prima etapă a proiectului – în valoare de 3,5 milioane de euro – din surse proprii”, menționează sursa citată.

Grupul TeraPlast este producător de materiale pentru piața construcțiilor, iar portofoliul de produse al grupului este structurat pe șase linii de business – instalații și amenajări, profile tâmplărie, granule, panouri termoizolante, frestre & uși și țiglă metalică.

Investitorii pot depune de luni, 10 septembrie, cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat 807/2014. Valoarea minimă a investiției pe care o pot solicita investitorii este de 13,5 milioane lei (aproximativ 3 milioane de euro). Operatorul economic poate demara proiectul de investiții după depunerea cererii de acord pentru finanțare. Cererile de acord pentru finanțare se depun în sesiune continuă, până la data epuizării bugetului anual. Companiile care pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme sunt întreprinderi nou-înfiinţate sau cel în activitate, atât IMM-uri, cât şi întreprinderi mari.

Cererile de acord pentru finanțare, însoțite de documentele justificative, se transmit la Registratura generală a Ministerului Finanțelor Publice, din Bd. Libertății nr. 16, sector 5, București, menționându-se pe plic: „Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014”. Aceste cereri se analizează și se soluționează în ordinea înregistrării și în limita creditelor de angajament și bugetare aprobate prin legile bugetare anuale.

MFP va publica pe site-ul său, săptămânal, lista cererilor de acord pentru finanțare depuse și stadiul analizei acestora (în analiză, s-a emis acord, s-a emis scrisoare de respingere, în așteptare, după caz). Cererile de acord pentru finanțare nesoluționate până la data epuizării creditelor de angajament și bugetare aprobate prin legile bugetare anuale se restituie companiilor.

Bugetul alocat schemei în acest anul pentru emiterea de acorduri pentru finanțare cu plată în perioada 2019-2021 este de 614 milioane lei, care reprezintă prima alocare bugetară din anul 2018 din bugetul schemei de ajutor de stat neutilizat până în anul 2018 în valoare de 1,8 miliarde lei. Suma de 614 milioane de lei este cu 3,8% mai mică decât cea anunțată inițial ca buget anual alocat programului, respectiv de 638 milioane de lei (aproximativ 145 de milioane de euro).