Desi nu este la fel de frecvent folosit ca analizele de sange, testul transpiratiei poate sa ofere informatii pretioase in privinta starii de sanatate a unei persoane.
Testul transpiratiei (numit uneori si testul sudorii) detecteaza cantitatea de sare, adica ionii de sodiu si de clor din transpiratia unei persoane. Aceasta analiza mai este numita si testul transpiratiei prin iontoforeza (este metoda). El este folosit, in principal, in cazul persoanelor care au simptomele de fibroza chistica.
Substantele care se gasesc in mod natural in corpul uman au nevoie de un echilibru perfect intre ionii de sodiu si cei de clor. Aceste substante chimice ajuta la reglarea cantitatii de lichid din tesuturi. Persoanele cu fibroza chistica au o mutatie pe unul dintre cromozomi, care afecteaza o proteina transmembranara numita CFTR (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator). Aceasta proteina regleaza transportul clorului si al sodiului prin corp, potrivit doc.ro.
Cand aceasta proteina CFTR nu functioneaza corespunzator sau cand nu exista, clorura de sodiu nu se poate deplasa prin corp asa cum ar fi normal. Acest lucru provoaca acumularea unei cantitati mari de lichid in plamani, in intestinul subtire, in ductele pancreatice, in ductele biliare si in piele. Persoanele cu fibroza chistica au mari cantitati de ioni de clor si de sodiu in transpiratia lor. Acesti pacienti pot avea cantitati de doua pana la de cinci ori mai mari.